Ministerul Muncii, după ce Klaus Iohannis a promulgat noua Lege a pensiilor: Va aduce ECHITATE între pensionari

Publicat: 29 11. 2023, 15:03
Actualizat: 29 11. 2023, 15:04
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Facebook Ministerul Muncii

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale arată, într-un comunicat de presă, că noua Lege a pensiilor promulgată de președintele Klaus Iohannis „va aduce echitate între pensionari și va consolida principiul contributivității”.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea privind sistemul public de pensii. (Detalii suplimentare aici…)

„Legea va aduce echitate între pensionari și va consolida principiul contributivității. Este cea mai amplă reformă a pensiilor. Proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și #contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor”, conform Ministerului Muncii.

„Mamele se pot pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil”

„În 2024 aducem respect pentru pensionarii români:

  • Majorarea pensiilor, în ianuarie, cu 13,8%
  • Recalcularea, în septembrie, a tuturor pensiilor din sistemul public:
    – se vor introduce puncte suplimentare pentru stabilitatea în muncă;
    – se vor lua în calcul veniturile nepermanente contributive (sporuri, acord global, prime, al 13-lea salariu);
    – mamele se pot pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil pe care l-au crescut”, conform oficialilor ministerului.

Klaus Iohannis a promulgat noua Lege a pensiilor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua Lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie și va aduce cu sine o recalculare a pensiilor.

Noua lege a va aduce o creștere a pensiilor în ianuarie 2024 și septembrie 2024.

Cele mai importante prevederi din Legea pensiilor

  • pensiile a peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă.
  • de la 1 ianuarie 2024 punctul de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
  • dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).
  • până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani urmează să se egalizeze treptat.
  • în cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).
  • se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
  • sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

Sursa foto: Facebook Ministerul Muncii