VIDEO | Ministrul Educației acuză o lipsă de profesori în sistem: „Avem peste 4.150 necalificaţi, dintre care aproape 1.000 nu au nici măcar studii superioare”. Ce spune Sorin Cîmpeanu despre salariile cadrelor didactice

Publicat: 05 09. 2022, 22:51
Actualizat: 05 09. 2022, 23:04

This browser does not support the video element.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat luni seară, la TVR Info că există o criză de profesori în sistemul de învăţământ, iar aproape jumătate dintre actualii dascăli se vor pensiona în următorii zece ani. Mai mult, potrivit ministrului, în prezent sunt aproape 1.000 de cadre didactice care nu au nici măcar studii superioare.

Pentru încurajarea angajărilor din Educaţie, Cîmpeanu susține că este necesară o creştere a salariilor, precum şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru acest domeniu. El a precizat că schimbarea din sistemul de învăţământ nu se va putea face fără salarii atractive.

„Dacă nu vom înţelege să acordăm resurse în aşa fel încât să nu mai existe vreun cadru didactic în România, care să aibă un salariu sub salariul mediu pe economie, nu vom reuşi să facem schimbarea. profesorul are rolul determinant”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la TVR Info, care a adăugat că nu sunt suficienţi profesori în prezent.

Întrebat care este strategia de a atrage noi profesori în sistem, Cîmpeanu a subliniat că fără salarii atractive, acest lucru nu va fi posibil.

„Nu chiar jumătate, dar aproape jumătate vor ieşi la pensie în următorii zece ani. Nu putem să îi atragem în sistem oferindu-le salarii de nivelul celor actuale. Absolvenţii universităţilor româneşti, cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti vor alege întotdeuna altceva, vor alege în mod evident, să nu fim ipocriţi, acea variantă care le va asigura un trai mai bun, chiar dacă ei îşi doresc să fie profesori. Deci atractivitatea salarială este esenţială. Pentru asta , alături de alte obiective, voi lupta cu toate mijloacele să rămână în proiectul Legii Educaţiei, aşa cum este propus acum”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că peste 4.000 de profesori sunt necalificaţi.

„Avem în momentul de faţă 4.152 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1.000 sunt profesori care nu au nici măcar studii superioare, nu studii superioare în disciplină. Avem o criză de profesori, din ce în ce mai acută. Ieşirea la pensie a profesorilor, ne va crea o problemă din ce în ce mai mare, dacă nu vom răspunde acum, acestei nevoi a profesorilor, din toate perspectivele”, a avertizat ministrul Educației.