Miracolele există! Trei femei şi doi copii au fost scoşi dintre dărâmături, la NOUĂ ZILE de la cutremur

Publicat: 16 02. 2023, 11:07
Actualizat: 16 02. 2023, 11:18
Foto: Profimedia

Miracolele există! Trei femei şi doi copii au fost scoşi dintre dărâmături, la nouă zile de la cutremurele devastatoare care au lovit Turcia și Siria, lâsând în urmă ruine și zeci de mii de morți. 

La nouă zile de cutremur, când salvatorii aproape că pierduseră orice speranță de a mai găsi oameni în viață de sub mormanele de moloz, două femei au fost scoase dintre dărâmături în oraşul Kahramanmaras din sudul Turciei. Salvatorii au aplaudat şi s-au îmbrăţişat în timp ce o ambulanţă transporta o femeie de 74 de ani salvată în Kahramanmaras, după ce mai devreme în cursul zilei o femeie de 46 de ani a fost salvată în acelaşi oraş aflat în apropierea epicentrului seismului devastator care s-a produs în zorii zilei de 6 februarie.

De asemenea, o mamă şi doi copii au fost salvaţi miercuri din oraşul Antakya, în ciuda timpului foarte lung trecut de la seismul cumplit din 6 februarie. În cursul zilei de miercuri, o femeie pe nume Ela şi copiii ei, Meysam şi Ali, au fost scoşi dintre dărâmăturile unui bloc de apartamente din Antakya, la 228 de ore după cutremur, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu, citată de Reuters.

Din nefericire, la atât de multe zile după cutremure, operaţiunile de salvare sunt tot mai rar încununate de succes, dar sunt totuşi şi astfel de cazuri-miracol.

Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria a ajuns la peste 41.000 de morţi, iar milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar, mulţi supravieţuitori rămânând fără adăpost la temperaturi foarte scăzute.

Epidemiile de holeră și febră tifoidă, un adevărat pericol

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că este deosebit de îngrijorată de soarta oamenilor din nord-vestul Siriei, o regiune controlată de rebeli şi cu acces redus la ajutor. OMS i-a cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei cu Turcia pentru a permite trecerea ajutoarelor.

Dincolo de pericolul clădirilor prăbușite, supraviețuitorii se confruntă cu o altă problemă: cea a apariției epidemiilor de holeră și febră tifoidă, din cauza lipsei de igienă, a apei, dar și a cadavrelor aflate sub dărâmături, care încep să se descompună.

Pe un feribot folosit pentru tratarea supravieţuitorilor în portul Iskenderun din sudul Turciei, farmacistul Jin Ozsaygili era, de asemenea, îngrijorat de riscurile pentru sănătate. ”Ne aşteptăm la epidemii de holeră şi febră tifoidă. Pentru a preveni aceste boli, resturile ar trebui să fie îndepărtate urgent”, a  declarat bărbatul.