Moderna testează un nou vaccin antigripal pe bază de ARN mesager

Publicat: 10 12. 2021, 19:08
Moderna testează un nou vaccin antigripal pe bază de ARN mesager / Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Compania farmaceutică americană Moderna a anunțat vineri primele rezultate pozitive pentru studiile clinice ale vaccinului său antigripal ce folosește tehnologia ARN mesager, aceeași cu cea folosită împotriva Covid-19, informează Reuters.

Din primele informații, rezultatele furnizate de vaccinul antigripal pe bază de ARNm Moderna oferă rezultate mai slabe decât cele generate de serurile de acelaşi tip care există deja pe piaţă, în special în ceea ce priveşte persoanele vârstnice.

Moderna a precizat că nivelurile de anticorpi generate de vaccinul său antigripal, conceput pentru a neutraliza toate cele patru tulpini principale ale virusului gripal se află într-un stadiu incipient al unui studiu clinic.

Compania farmaceutică transmite că rezultatele nu au fost la fel de robuste pentru categoria vârstnicilor precum cele furnizate de vaccinul antigripal Fluzone HD produs de compania Sanofi.

„Pe de-o parte, anticorpii au crescut până la niveluri bune, dar, pe de altă parte, aceste niveluri nu au fost la fel de ridicate sau mai bune decât cele oferite de unele vaccinuri cu eficacitate înaltă, precum Flublok şi Fluzone HD”, a declarat Michael Yee, analist al Jefferies Group.

Vaccinul testat vizează subtipurile gripei A, cunoscute sub numele de H1N1 și H3N2, cele mai frecvente, precum și gripei B, liniile Yamagata și Victoria.

Moderna a testat noul vaccin pe 180 de voluntari, iar o etapă intermediară a aceluiaşi studiu a înrolat peste 500 de participanţi şi testează noul ser comparându-i eficienţa cu cea a unui alt vaccin antigripal deja autorizat, a precizat compania americană, care aşteaptă rezultatele analizei sale interimare la începutul anului 2022.

O doză și mai mică va fi testată în studiile de fază 2 a testelor, pentru care au fost deja recrutați 500 de participanți. Vor fi apoi efectuate studii de fază 3, care implică câteva mii de oameni, care trebuie să evalueze eficacitatea vaccinului în prevenirea bolii.

„Tehnologia ARN mesager funcționează diferit și, în special, ar trebui să facă posibilă dezvoltarea și adaptarea vaccinului mai rapid, țintind mai multe tulpini în același timp într-o singură injecție. Scopul Moderna este, în cele din urmă, de a oferi un rapel anual atât împotriva Covid-19, a gripei, cât și a VRS (virusul respirator sincițial), „într-o singură injecție”, a subliniat Stéphane Bancel în cadrul unei conferințe.

Moderna a anunţat, de asemenea, că dezvoltă un vaccin pan-respirator cu rapel anual, care va ţinti numeroase virusuri, inclusiv COVID-19, virusul gripei şi virusul respirator sinciţial.