Mulți români fac această greșeală! Ce se întâmplă dacă mănânci ouă fierte în fiecare zi

Publicat: 19 10. 2022, 16:30
Actualizat: 19 10. 2022, 16:39
FOTO - Caracter ilustrativ: Pexels

Consumul de ouă are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar trebuie luate în considerare și efectele negative, care apar atunci când exagerezi cu o cantitate mare zilnică.

Care sunt avantajele consumului de ouă

Gălbenușurile conțin luteină, un carotenoid esențial pentru sănătatea ochilor, care are și proprietăți antioxidante. Luteina împiedică apariția cataractei și diminuează simptomele degenerescenței maculare, direct influențată de vârsta fiecărei persoane, ce afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei.

Un alt motiv pentru care nu este indicat să renunțați de tot la a mânca ouă este acela că sunt pline de vitaminele din grupul B, seleniu și fosfor.

Însă, trebuie ținut cont și de conținutul bogat de colesterol al gălbenușului. Fiecare ou conținr aproximativ 200 de miligrame de colesterol, mai mult decât în unele mâncăruri de tip fast-food, notează eatthis.com.

Mai mult, pe lângă colesterol, ouăle conțin grăsimi saturate, o combinație cunoscută drept unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă.

Un studiu publicat în 2010, în Jurnalul Canadian de Cardiologie, a arătat că persoanele care consumă în mod regulat ouă dezvoltă un risc cu aproape 20% de a se confrunta cu probleme cardiovasculare.

Sunt recomandate două ouă de două ori pe săptămână, pentru a nu avea probleme de sănătate, altfel – dacă această cantitate crește la trei sau patru ouă pe zi – ar trebui să verificați nivelul de colesterol, pentru că – pe termen lung – se pot dezvolta afecțiuni cardiovasculare.