Nici nu te-ai gândi! De ce sunt literele așezate în această ordine pe tastatură

Publicat: 01 06. 2023, 11:11
Actualizat: 01 06. 2023, 11:23

Nu există persoană care folosește un computer care să nu se fi întrebat, măcar o dată, de ce literele de pe tastatură sunt în această ordine. Deși ordinea ABCDEFG pare a fi mai logică decât QWERTY, tastaturi din întreaga lume folosesc această configurație. Potrivit Reader’s Digest, există o explicația logic pentru acest design.

Tastatura folosită pentru computere şi cele pentru maşinile de scris occidentale, sunt denumite ‘QWERTY’, după primele şase litere poziţionate în colţul din stânga sus. Aşezarea caracterelor a fost decisă în anul 1872 de către inventatorul maşinii de scris, Christopher Sholes.

Potrivit unui mit, configuratia QWERTY a tastelor nu a fost creată pentru a permite tastarea mai ușoara și rapida în contextul obișnuit, potrivit Reader’s Digest. Se pare mașinile de scris aveau această configurație pentru a încetini scrisul și, astfel, pentru a preveni blocarea sistemului.

De ce folosește configuratia QWERTY. Ce înseamnă ”tehnica oarbă”

Însă, o explicaţie mult mai logică este dată de dactilografii care folosesc la scriere ”tehnică oarbă”. Această metodă constă în folosirea tuturor degetelor mâinilor, fără ca utilizatorul să mai privească tastele. Astfel că fiecărui deget de la o mână îi este repartizat un grup restrâns de litere, în aşa fel încât posibilitatea de a greşi literele este redusă aproape la zero.

Modelul ‘QWERTY’ respectă acest principiu, pe baza unor calcule făcute anterior. Astfel, literele centrale sunt cele mai folosite (în orice limbă), fiind apăsate cu degetele arătătoare, care au mai multă putere. Restul literelor sunt dispuse în funcţie de frecvenţa folosirii lor, se arată în materialul Reader’s Digest.

Citește și: Elevii și studenții vor primi bani de la stat pentru ACHIZIȚIONAREA unui calculator. Care sunt condițiile

Citește și: Jocurile pe calculator chiar te pot îmbogăți. Ce sumă uriașă a câștigat un adolescent

Citește și: Sistemul informatic al NASA a fost piratat cu ajutorul unui mini-calculator de 35 de dolari