Nicușor Dan, despre alungarea ciorilor din Cișmigiu cu 500 de mii de lei: „Unii umblă cu cioara vopsită”

Publicat: 28 01. 2022, 14:22

Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat, vineri, ce presupune proiectul de alungare a ciorilor din Cișmigiu, inițiativă care a câștigat suma de 500 de mii de lei din bugetul local.

„Să lămurim discuția cu ciorile din Cișmigiu, că sunt unii care umblă cu cioara vopsită.

În anul 2021 am introdus în buget, prima oară, o secțiune de bugetare participativă, adică o parte din buget să fie decis de cetățeni pe bază de concurs de proiecte. Unul dintre proiectele care a câștigat a fost cel care caută o soluție pentru miile de ciori din Cișmigiu, bucureștenii fiind deranjați de mizeria pe care acestea o fac la locurile de joacă, pe bănci, pe alei, pe statui”, a scris Nicușor Dan, vineri, pe Facebook.

Edilul mai precizează că bugetul total pentru acest proiect este de 500 de mii de lei.

„Proiectul a câștigat 500.000 lei, buget TOTAL pentru rezolvarea problemei. Prima parte presupune realizarea unui studiu, care va costa 50.000 – 100.000 lei. Atribuirea se va face prin achiziție publică, iar prețul va rezulta din achiziția publică. Studiul va propune soluția care va fi implementată și pe care vor fi cheltuiți, dacă e nevoie, restul de bani”, a mai precizat Nicușor Dan.

Edilul a mai precizat că informația potrivit căreia pentru acest proiect se cheltuie un milion de lei este falsă.

„Studiul constă în stabilirea cauzelor care generează migrația zilnică a stolului de ciori în Cișmigiu”

La sfârșitul anului trecut, Primăria Capitalei a decis alocarea sumei de 500 de mii de lei pentru un proiect numit ,,Ciorile din Grădina Cișmigiu/Vecini cu Aripi”.

„Studiul constă în stabilirea cauzelor care generează migrația zilnică a stolului de ciori în Cișmigiu, în intervalul iunie-noiembrie, prin intermediul unui studiu de mediu realizat de către biologi experți în ornitologie precum și stabilirea unor măsuri de către specialiști în mediu, care să reducă impactul migrației stolului de ciori sau să o elimine total, într-un mod minim invaziv față de natură”, se arată într-un răspuns al Primăriei Capitalei, la solicitarea Gândul.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani, atât mobilierul cât și vegetația au avut de suferit din cauza ciorilor.

„Ideea acestui proiect a pornit de la frustrarea acumulată a vizitatorilor parcului și a locatarilor zonelor adiacente față de prezența ciorilor în Cișmigiu. Deși în ultimii ani au fost făcute eforturi pentru spălarea mobilierului și a aleilor din Grădina Cișmigiu în sezonul cald, acestea sunt insuficiente și costisitoare. Vegetația, monumentele și mobilierul istoric au foarte mult de suferit din pricina ciorilor”, se mai arată în răspunsul PMB pentru Gândul.