Noile bancnote de 20 de lei, scoase la vânzare pe internet. La ce preț sunt vândute

Publicat: 27 12. 2021, 11:41
Actualizat: 27 12. 2021, 12:43

Banca Națională a României (BNR) a pus în circulație, pe 1 decembrie, noi bancnote, cu valoare nominală de 20 de lei.

Aceasta este prima bancnotă din polimer cu chipul unei femei, pe ea fiind printată o imagine cu Ecaterina Teodoroiu. Deși este în circulație de aproape o lună, foarte puțini români au reușit să pună mâna pe o astfel de bancnotă.

Din acest motiv, pe site-urile de anunțuri, unele persoane deja vând astfel de bancnote, cu prețuri, evident, mai mari decât valoarea în sine a acesteia.

Anunțuri de vânzare a bancnotelor de 20 de lei

Astfel, pe unele site-uri putem găsi bancnota de 20 de lei la un preț de 25 de lei, dar unele persoane cer chiar și 100 de lei pentru aceasta.

Anunțuri de vânzare a bancnotelor de 20 de lei
Anunțuri de vânzare a bancnotelor de 20 de lei

Banca Națională a lansat pe 1 decembrie noile bancnote

Banca Națională a lansat în circulație, pe 1 decembrie, bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei. Bancnota este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917) și un element floral reprezentând un buchet de brânduşe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României.

Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulaţie „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile doar cu o aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.