OMS, anunț de ultimă oră despre Deltacron. Cât de repede se răspândește noua variantă de coronavirus

Publicat: 17 03. 2022, 00:45
Sursă Foto: Pixabay - caracyer ilustrativ

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat, miercuri, că noua variantă a coronavirusului, detectată în trei ţări europene – Franţa, Ţările de Jos şi Danemarca – are un nivel redus de circulaţie. Ea combină tulpinile Delta şi Omicron, fiind numită „Deltacron”.

OMS nu respinge posibilitatea ca această impresie iniţială să fie legată de o scădere drastică a numărului de teste pentru COVID-19 în marea parte a lumii.

„Ca urmare a reducerii numărului de teste în lume ne aflăm în dezavantaj pentru a putea urmări în mod eficient noua tulpină”, a comentat la o conferinţă de presă responsabila tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.

Ea a amintit că, după doi ani de pandemie, există o capacitate globală de diagnosticare şi secvenţiere genetică a coronavirusului considerabilă, la care deja se renunţă pe măsură ce pandemia se consideră încheiată sau mai puţin gravă, informează Agerpres.

Van Kerkhove a spus, însă, că este important să fie menţinute şi utilizate aceste capacităţi „deoarece cât timp virusul rămâne în circulaţie există şi mai multe posibilităţi să sufere mutaţii. Posibilitate unei recombinări (a variantelor) rămâne în continuare valabilă”, a precizat ea.

O combinare a virusului se produce când două virusuri diferite – în acest caz variantele Delta şi Omicron – reuşesc să schimbe mari cantităţi de informaţie genetică, ceea ce duce la apariţia unui nou virus.

„Majoritatea acestor virusuri în urma schimbului enorm de coduri genetice nu sunt eficiente pentru a infecta oamenii, însă uneori apare unul de acest gen care poate deveni eficient”, a declarat – la rândul său – directorul programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan.