O adolescentă de 16 ani a suferit un șoc anafilactic după vaccinarea cu Pfizer

Publicat: 20 04. 2021, 15:33
Actualizat: 20 04. 2021, 15:34

O adolescentă de 16 ani din judeţul Maramureş a făcut şoc anafilactic după ce a primit o doză din vaccinul Pfizer.

În cursul zilei de ieri a fost raportat un caz de şoc anafilactic la o persoană de sex feminin de 16 ani din judeţul Maramureş, care a fost vaccinată la centrul din oraşul Ulmeni, împreună cu membrii familiei. A dezvoltat la scurt timp după vaccinarea cu vaccinul de la Pfizer manifestări clinice de şoc anafilactic, s-a intervenit din punct de vedere medical, evoluţia a fost bună şi persoana în momentul de faţă este acasă”, a declarat marţi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Acesta a anunţat că în ultima săptămână au fost raportate 746 de reacţii adverse, cu 40% mai puţine decât în săptămâna precedentă.

Valeriu Gheorghiţă susţine că vârsta medie la care au fost înregistrate reacţiile adverse este de 37 de ani, ceea ce „confirmă faptul că persoanele tinere sunt mult mai reactive la vaccin şi dezvoltă mai frecvent aceste reacţii adverse”.

Statisticile arată că 66% dintre reacţii au apărut la persoane de sex feminin.

Valeriu Gheorghiță anunță modificări în ceea ce privește programarea pentru vaccinarea COVID-19. Când începe imunizarea în centrele mobile

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat în conferința de marți, conferință la care a participat și premierul Florin Cîțu, că vor fi implementate o serie de modificări în ceea ce privește programarea pentru vaccinarea împotriva COVID-19, inclusiv programarea direct în centrul de vaccinare, fără să fie necesarea crearea unui cont în platformă.

Totodată, Valeriu Gheorghiță mai spune că se ia în calcul vaccinarea în spitalele non-COVID a pacienților cronici. În plus, de mâine va începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile, mai spune coordonatorul campaniei de vaccinare în conferința de presă de la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea în spitalele non-COVID”

Un aspect important pe care îl avem în vedere în perioada următoare (…) este de a vaccina în spitalele de tip non-COVID în care sunt internaţi pacienţi de boli cronice. Putem să distribuim vaccinuri prin intermediul compartimentelor şi serviciilor epidemiologice, serviciilor de prevenire şi combatarea a infecţiilor asociate asistenţei medicale. Acolo se poate face recepţia acestor vaccinuri şi pacienţii sunt vaccinaţi pe perioada internării. Sigur, beneficiază de consiliere medicală, de supraveghere medicală adecvată. Noi credem că această posibilitate suplimentară va creşte accesul în mod deosebit al persoanelor vulnerabile la vaccinare”, a explicat medicul militar Valeriu Gheorghiță, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.