O nouă tranșă de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca ajunge în România, pe 11 martie. Cum vor fi împărțite cele peste 100.000 de doze

Publicat: 10 03. 2021, 15:41
Actualizat: 10 03. 2021, 15:58
Sursa foto: Shutterstock

Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV) au anunțat miercuri, prin intermediul unui comunicat, că 103.200 doze de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca vor ajunge joi, 11 martie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Dintre acestea, cele mai multe doze (peste 27.000) rămân în Centrul Național de Stocare București.

De altfel, toate dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID- 19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.

Cum vor fi împărțite dozele de la AstraZeneca:

Procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite, după cum urmează:

  • Centrul Național de Stocare București: 27.600 de doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.600 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 14.900 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 11.500 doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova: 9.700 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 16.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 10.900 doze.

Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Pe 8 martie, CNCAV a anunțat eliminarea restricției de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

La data de 8 martie, în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, pe platforma electronică se pot realiza programări pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca urmare a eliminării restricției de vârstă.

Vaccinul se adresează persoanelor cu vârste de peste 18 de ani care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice și persoanele cu dizabilități.

Începe etapa a treia de vaccinare în localitățile cu rată mare de infectare

Începând de astăzi, 10 martie, începe etapa a III-a de vaccinare anti-COVID, destinată persoanelor din localitățile/municipiile cu rată de incidență cumulată de peste 4,5 la 1.000 de locuitori. Între acestea se regăsesc Alba Iulia, Timişoara sau Cluj-Napoca.