O româncă a acționat în instanță Ministerul Protecției Sociale din Irlanda, după ce i s-a retras indemnizația de șomaj tehnic. Ce solicită femeia autorităților irlandeze

Publicat: 09 02. 2021, 10:07
Actualizat: 09 02. 2021, 10:10

O româncă care locuiește în Irlanda a adus o provocare la Înalta Curte cu privire la retragerea plății sale de șomaj pentru pandemie (PUP) după ce s-a întors acasă pentru a face față unei urgențe familiale.

Maria Lupu a acționat în instanță Ministerul Protecției Sociale

Potrivit presei irlandeze, ațiunea împotriva Ministerului Protecției Sociale și a statului a fost luată de Maria Lupu, cetățean UE care lucrează la Dublin în calitate de inspector de proprietate și care locuiește de mai bine de 20 de ani în Irlanda.

În martie anul trecut, a aplicat și a fost considerată eligibilă pentru PUP.

Tată în vârstă

În luna următoare, mai, a călătorit în România pentru a ajuta la îngrijirea tatălui ei în vârstă, al cărui centru de îngrijire a fost închis.

Înainte a se îmbarca pe aeroportul din Dublin, ea susține că a fost oprită de un inspector de asistență socială, care a cerut să-i vadă identificarea și numărul PPS.

PUP retras

Ea susține că plata ei a fost oprită pe 26 mai, la o zi după ce a zburat în România.

S-a întors în Irlanda la sfârșitul lunii august.

Apoi a contactat un inspector de asistență socială despre PUP-ul ei, încercând să restabilească plata.

Ea a spus că, atunci când a solicitat PUP, formularul indica faptul că trebuie să locuiască în Irlanda și că nu s-a menționat despre călătoriile în afara țării.

Ea susține că în septembrie a fost informată de inspector că în urma unei revizuiri, PUP-ul său a fost retras.

Ea a contestat acea decizie, dar recursul nu a fost admis, deoarece nu a fost luată nicio decizie scrisă formală pe care să se poată baza recursul.

Maria Lupu susține că decizia a fost ilegală  și încalcă drepturile sale ca cetățean al UE

Ea susține că decizia de a nu-și restabili PUP-ul a fost ilegală, nedreaptă, ilogică și încalcă drepturile sale ca cetățean al UE.

În plus, ea susține că decizia a fost ilegală, deoarece în temeiul Legii consolidate privind asistența socială din 2005, cererea ei de restabilire a plății a fost decisă de un inspector de asistență socială.

În timp ce un inspector de asistență socială are puterea de a investiga astfel de creanțe, un inspector nu are puterea de a lua o decizie cu privire la o astfel de creanță, care poate fi pronunțată doar de către un ofițer decisiv desemnat, se pretinde.

Ce solicită românca autorităților irlandeze

În acțiunea sa de revizuire judiciară împotriva Ministerului Protecției Sociale din Irlanda și a procurorului general,  Lupu solicită un ordin care să anuleze decizia ministrului de a înceta plățile PUP.

Ea solicită, de asemenea, declarații de la instanță, inclusiv că ofițerul asistenței sociale al ministrului a comis o eroare de drept și a acționat în afara jurisdicției  atunci când a stabilit cererea ei.

În plus, ea solicită o declarație conform căreia ministrul a comis o eroare de drept și și-a încălcat drepturile la proceduri echitabile, încetându-și PUP-ul.

Derek Shortall SC  a declarat că contestații juridice similare au fost formulate de alți cetățeni UE rezidenți în Irlanda, iar plățile PUP au fost întrerupte, după ce au părăsit jurisdicția.

Avocatul a spus că acele alte acțiuni au fost soluționate, respondenții fiind de acord cu ordinele care anulează decizia de a opri plățile.

Permisiunea de a introduce acțiunea a fost acordată, pe bază ex-parte (reprezentată doar de o parte), de judecătorul Charles Meenan. Va reveni în fața instanței în martie.