OMS nu consideră o prioritate vaccinarea copiilor. „Nu au nevoie de imunizare pentru a reveni la școală”

Publicat: 06 06. 2021, 20:31
Actualizat: 06 06. 2021, 20:32
Foto: Unsplash.com/ caracter ilustrativ

Expertul principal în vaccinuri al Organizației Mondiale a Sănătății spune că imunizarea copiilor împotriva coronavirusului „nu este o prioritate ridicată”, având în vedere oferta extrem de limitată de vaccinuri la nivel mondial.

Dr. Kate O’Brien spune că vaccinarea copiilor „nu este o prioritate din perspectiva OMS”, chiar dacă un număr din ce în ce mai mare de țări bogate autorizează vaccinurile anti COVID-19 pentru adolescenți și copii.

Dr. O’Brien spune că, de vreme ce copiii nu sunt în mod obișnuit expuși riscului de a se îmbolnăvi grav, vaccinarea lor în timpul pandemiei vizează în principal oprirea transmiterii, mai degrabă decât protejarea lor împotriva bolilor, transmite APnews.

Canada, SUA și Uniunea Europeană au aprobat recent câteva vaccinuri COVID-19 pentru copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, pe măsură ce își apropie obiectivele de vaccinare pentru adulți.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut anterior țărilor bogate să doneze vaccinurile COVID-19 către țările sărace, mai degrabă decât să le imunizeze adolescenții și copiii.

Mai puțin de 1% din vaccinurile COVID-19 administrate la nivel global au fost utilizate în țările sărace

Dr. O’Brien spune că nu este necesar să fie vaccinați copiii înainte de a-i trimite înapoi la școală dacă adulții care au contactat cu ei au fost imunizați.

„Imunizarea copiilor pentru a-i trimite înapoi la școală nu este cerința predominantă pentru ca aceștia să se întoarcă la școală în siguranță”, a spus acesta. „Ei se pot întoarce la școală în condiții de siguranță dacă ceea ce facem este să imunizăm pe cei din jurul lor care sunt expuși riscului”.

Până acum, în România, au fost imunizați peste 6.500 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a început oficial, miercuri, imunizarea făcându-se cu serul produs de BioTech – Pfizer. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a subliniat că minorii trebuie să vină însoțiți de un părinte sau de tutorele legal pentru a se vaccina.

Citește și: România, prima țară din UE care vaccinează anti-Covid copiii între 12 și 15 ani