Prima pagină » Actualitate » Operațiunea „TĂIETORII” și lingourile de aur. Cum a devenit Iranul centrul spionajului rus în Orientul Mijlociu și cine conduce rezidența GRU

Operațiunea „TĂIETORII” și lingourile de aur. Cum a devenit Iranul centrul spionajului rus în Orientul Mijlociu și cine conduce rezidența GRU

Operațiunea „TĂIETORII” și lingourile de aur. Cum a devenit Iranul centrul spionajului rus în Orientul Mijlociu și cine conduce rezidența GRU

După prăbușirea rapidă a regimului lui Bashar al-Assad, în luna decembrie a anului 2024, principalul centru de spionaj al Rusiei în Orientul Mijlociu s-a mutat din Siria în Iran. Cu toate acestea, legăturile strânse ale Moscovei cu Teheranul fuseseră vizibile încă din anul 2022, agenții ruși de informații zburând adeseori de la Moscova la Teheran.

În urma unei investigații jurnalistice de proporții, The Insider a descoperit cine conduce rezidența Directoratului Principal de Spionaj (GRU) al Rusiei la Teheran, cum profită băncile și companiile de transport maritim din furnizarea de drone de luptă care aduc moartea în Ucraina, dar și de ce spionii ruși din Iran își datorează băuturile Serviciului 5 al FSB.

Trebuie menționat că acest Serviciu 5 al FSB (fostul KGB) este responsabil de relațiile FSB cu partenerii străini și de colectarea de informații în fostele țări sovietice, inclusiv Ucraina.

  • Relațiile dintre dictaturile din Rusia și Iran se dezvoltaseră de ani de zile, dar Moscova a rămas precaută în ceea ce privește accelerarea acestei apropieri, temându-se de încordarea legăturilor cu Israelul.
  • Acest lucru s-a schimbat radical după invadarea Ucrainei, când Rusia lui Vladimir Putin s-a trezit izolată din cauza sancțiunilor și a fost obligată să facă demersuri pentru a contracara deficitul de armament.
  • În iulie 2022, Putin a călătorit personal în Iran, singura sa călătorie dincolo de spațiul post-sovietic de la începutul războiului.

După acea vizită, o serie de servicii de informații rusești – GRU (Agenția de Informații Militare Externe a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse), SVR (Agenția de Informații Externe a Rusiei) și Serviciul 5 al FSB – și-au dezvoltat brusc relațiile cu Iranul, realitate confirmată de creșterea zborurilor între cele două țări.

Această escaladare nu a fost doar o chestiune de cantitate, ci și de semnificație, notează Serghei Kanev pentru The Insider. Astfel, Iranul a început să primească delegații de profil înalt, conduse de generali ruși de rang înalt.

Doi generali ruși de elită ajung la Teheran

În data de 1 octombrie 2022, o delegație condusă de generalul-șef adjunct al GRU, Serghei Afanasyev, a sosit la Teheran. A fost prima călătorie a lui Afanasyev în această țară, dar din acel moment a început să viziteze Iranul o dată la câteva luni.

L-a însoțit generalul Andrey Averyanov, șeful temutei unități militare 29155, renumit pentru supravegherea operațiunilor în care agenții săi i-au otrăvit pe Serghei Skripal și Emilian Gebrev cu Novichok, au aruncat în aer depozite militare în Cehia și Bulgaria și au folosit arme cu microunde împotriva diplomaților americani.

Generalul Andrey Averyanov | Foto – Profimedia Images

Averianov supraveghează acum operațiunile Rusiei în Africa și Orientul Mijlociu, aflate în subordinea Direcției a 4-a a GRU. Al treilea membru al delegației a fost un ofițer GRU și fost rezident în Dușanbe, călătorind sub pseudonimul Alexey Sorokin.

Detaliile discuțiilor lor rămân necunoscute, da – până în noiembrie – o delegație rusă din Tatarstan a vizitat deja o fabrică secretă iraniană implicată în asamblarea dronelor de luptă.

Tăietorii” din „Belarus”

Informațiile despre programul de drone al Iranului au apărut datorită hackerilor grupului de opoziție iranian PRANA Network, care au postat online corespondență secretă între ruși și iranieni.

Mesajele arată relația dintre Sahara Thunder, o subsidiară a Ministerului Apărării al Iranului care furnizează drone, și destinatarii ruși din Tatarstan. În urma negocierilor dintre părți, s-a ajuns la un acord privind pregătirea specialiștilor ruși în Iran și furnizarea de componente pentru asamblarea dronelor în Rusia, la o fabrică din Alabuga.

Pentru a păstra secretul, dronele au fost denumite „tăietori”, în timp ce Iranul a primit numele de cod „Belarus”.

10 ianuarie 2025 – dronă iraniană, în timpul unei parade | Foto – Profimedia Images

  • Pe partea rusă, tranzacția a implicat JSC Alabuga Special Economic Zone pentru producție industrială, reprezentată de directorul său general Timur Shagivaleev, și LLC Alabuga Machinery, reprezentată de Nikolay Aftapov.
  • Iranul a fost reprezentat de directorul general al Sahara Thunder, Hossein Bakhshayesh, care, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, a eludat sancțiunile în timp ce a făcut comerț cu Venezuela, India și China, ceea ce a condus la plasarea lui Bakhshayesh pe lista de sancțiuni, mai dezvăluie The Insider.

Scurgerile de corespondență făcute publice de hackeri dezvăluie că o parte din acordul de furnizare a dronelor a fost deghizat ca o rambursare a unei presupuse datorii de 104 milioane de dolari datorată de Alabuga Machinery către Sahara Thunder. Plata, însă, nu s-a făcut în valută, ci în lingouri de aur.

În noiembrie 2024, UE a impus sancțiuni companiilor maritime ruse care operează în Marea Caspică pentru rolul lor în transportul de drone și rachete iraniene în Rusia. Anterior, aceste companii transportau mașini, piese de avioane, fructe și nuci din Iran, generând venituri modeste. Cu toate acestea, în 2023, câștigurile lor au crescut brusc cu 75-80%.

Este clar că programul de drone a fost doar o parte a negocierilor, deoarece ofițerii de rang înalt GRU și-au continuat călătoriile în Iran. Printre aceștia s-au numărat Andrey Fyodorov, șeful informațiilor strategice GRU și fost ofițer în Maroc, precum și Ivan Kasyanenko, adjunctul lui Averianov, care ar fi supravegheat, printre altele, operațiunile teroriste împotriva cetățenilor americani.

Cine conduce rezidența GRU din Teheran

Secretarul de atunci al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev – supranumit „Vulturul” sau „Eminența cenușie de la Kremlin”, înainte de a cădea în dizgrație -, a fost în vizită la Teheran, călătoria sa din luna noiembrie 2022 fiind recunoscută oficial, deși fără multe detalii.

Nikolai Patrushev, față în față cu Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images

Înalți oficiali ai FSB – inclusiv Serghei Beseda, pe atunci încă șeful Serviciului Cinci, împreună cu colegii săi Vladimir Bogdanov și Roman Manakov – au făcut, de asemenea, călătorii în Iran.

Întărirea legăturilor de informații a fost recunoscută în mod deschis de șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, Serghei Naryshkin: „Noi avem o cooperare extinsă cu colegii noștri iranieni. Mai multe agenții de informații sunt partenerii noștri; munca a fost structurată și are perspective promițătoare.”

Șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, Serghei Naryshkin | Foto – Profimedia Images

  • Două surse din cadrul serviciilor de informații au confirmat pentru The Insider că rezidența GRU din Teheran este condusă de colonelul Igor Dyomkin, care își desfășoară activitatea sub acoperirea unui consilier al ambasadei în afaceri științifice.
  • Nu există nicio îndoială cu privire la legătura lui Dyomkin cu GRU – a studiat la Academia Militară Diplomatică a GRU, iar familia sa a fost înregistrată într-un cămin GRU din Volokolamsky Proyezd din Moscova.
  • Potrivit unei surse diplomatice din ambasada Rusiei, Dyomkin „face constant naveta între Teheran, baza forțelor aeriene iraniene din Hamadan și portul Amirabad, de unde componentele dronelor și rachetele Fateh și Fath sunt expediate în Rusia”.

Anterior, Dyomkin a fost detașat la Ministerul Dezvoltării Economice și a făcut mai multe călătorii în Iran, apărând ocazional în fotografii care îl arată întâmpinându-l pe Putin pe aeroportul din Teheran, alături de Igor Sechin, aflat la prezidiul Consiliului de Afaceri Rusia-Iran, așezat într-un cockpit la un spectacol aerian iranian și participând la o conferință științifică din Golful Persic.

Igor Sechin, alături de Vladimir Putin

Organigrama conducerii rezidenței GRU din Teheran

Potrivit sursei The Insider, Dyomkin are un birou privat în interiorul ambasadei Rusiei la Teheran, cu acces strict restricționat, precum și o reședință de vară în districtul Zargandeh din Teheran.

Până pe 26 octombrie 2024, când Forțele Aeriene Israeliene au lansat atacuri aeriene de represalii asupra țintelor militare iraniene, ambasada se lăuda cu aproximativ 200 de membri ai personalului, dar – în urma escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu – unitatea diplomatică rusă a devenit vizibil mai puțin populată.

Sub comanda rezidentului GRU Igor Dyomkin se află patru ofițeri GRU din personalul atașat militar: colonelul Dmitri Kuvshinov (care a sosit la Teheran în 2020), colonelul Yevgeny Belokonev, plus Maksim Kutsenko și Yuliy Deryabin, ultimii doi având gradul de locotenent-colonel.

Yuliy Deryabin a absolvit Academia Militară a Forțelor de Apărare Aeriană și a fost coautor al unui brevet pentru o „stație radar cu sinteză inversă a deschiderii și recunoaștere a țintei rețelei neuronale pe două niveluri”.

Din luna august a anului 2023, Deryabin îi sfătuiește pe iranieni cu privire la sistemele de apărare aeriană, deși, judecând după capacitatea Israelului de a efectua atacuri aeriene asupra Iranului fără a suferi pierderi, sfatul ofițerului GRU nu s-a dovedit, încă, deosebit de eficient.

„Oamenii de afaceri” ai Moscovei

Dyomkin este văzut, frecvent, în compania lui Vladimir Obydenov, un reprezentant onorific al Camerei de Comerț și Industrie a Rusiei din Iran, împreună cu adjunctul lui Obydenov, Vyacheslav Yuvachev.

La Moscova, Obydenov și Yuvachev sunt vizitatori regulați ai biroului directorului general al Mir Business Bank, Mohammad Hazzar, care a fost implicat în afacerea „aur pentru drone” care a furnizat Rusiei UAV-uri de luptă.

  • Rușii se prezintă ca oameni de afaceri și specialiști în activități vamale. Cu toate acestea, colonelul (ret.) Obydenov a absolvit de fapt Școala Superioară de Comandă Militară și Inginerie a Forțelor Strategice de Rachete din Rostov, numită după MI Nedelin și a servit în GRU până în 2003.
  • Adjunctul lui Obydenov, Yuvachev, este, de asemenea, un fost ofițer de rachete și absolvent al Școlii Superioare de Comandă Militară și Inginerie a Forțelor Strategice de Rachete. Acesta deține poziții de conducere în Antares-Trading LLC și Impulse LLC, ambele angajate în cercetarea științifică și dezvoltarea în științe naturale și tehnice.

De asemenea, Yuvachev are legături cu Sea South Logistics LLC, firmă ale cărei venituri au crescut de șapte ori în 2023, ajungând la 307 milioane de ruble (aproximativ 3,4 milioane de dolari).

Foto colaj main – Profimedia Images / Wikipedia


Citește și:

UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, pierde finanțare și este „ținta” acuzațiilor. „Menține legături reciproc avantajoase cu teroriștii”

În 2022, Rusia a avut „ușa” deschisă pentru a invada Ucraina. „Efortul personal al lui Putin și produsul OBSESIILOR sale”

Cu Trump focusat pe un acord cu Putin, Zelenski se poate „lupta” și cu  adversarii politici. „AUTORITARISMUL ar putea părea din ce în ce mai tentant”

Poate UCRAINA, fără ajutor SUA, să îi reziste lui Putin? „Negocierile nu au afectat încă dinamica luptei” / „Europa nu are suficientă voință politică”

Gambitul ucrainean al lui Trump. „Războaiele reci au devenit FIERBINȚI din cauza excesului de încredere strategică”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și