Casa Albă a transmis, fără menajamente, că Washingtonul este „singurul motiv pentru care Ucraina există în acest moment”. În timp ce mulți din Europa și Statele Unite au condamnat atacurile președintelui Trump la adresa lui Volodimir Zelenski și contactul diplomatic dintre SUA și Rusia lui Putin, susținătorii Kievului sunt îngrijorați, de asemenea, că administrația Trump are dreptate cu privire la dependența Ucrainei de armele și ajutorul SUA.
Analistul militar Dmitry Kuznets a fost chestionat de Meduza în legătură cu ce s-ar putea întâmpla în Europa dacă Donald Trump suspendă sprijinul pentru Kiev și abandonează aliații NATO ai Americii.
Este Ucraina capabilă să continue războiul fără sprijinul militar al SUA?
„Da, măcar de câteva luni”, consideră Kuznets. Când blocajul legislativ din Congresul SUA a oprit noile ajutoare timp de aproximativ șase luni, anul trecut, în ciuda deficitului critic de muniție, nu a existat nicio catastrofă pe câmpul de luptă sau în spatele liniei frontului. „Armata ucraineană nu s-a prăbușit”, spune Dmitry Kuznets.
Analistul susține că forțele armate ale Ucrainei ar putea fi mai bine poziționate astăzi pentru a rezista la pierderea bruscă a susținerii militare americane, datorită importanței tot mai mari a dronelor.
„Ucraina nu este dependentă de SUA pentru aprovizionarea cu drone și componentele acestora”, insistă Dmitry Kuznets.
„Cu alte cuvinte, pârghia SUA nu ar trebui supraestimată, în cazul în care Kievul consideră că termenii (n.red. – referitor la acordul de pace SUA-Rusia) sunt complet inacceptabili. În acest caz, continuarea rezistenței este în mod clar opțiunea mai avantajoasă – atât pentru Guvernul ucrainean, cât și pentru o parte semnificativă a societății ucrainene”, anticipează analistul militar.
Armata rusă își menține superioritatea numerică pe majoritatea fronturilor din Ucraina, dar Moscova nu a reușit să profite de acest avantaj pentru a modifica dinamica fundamentală a războiului.
„Desigur, dacă Putin ar fi putut obține ceea ce și-a dorit fără război, ar fi făcut-o. Se pare că nu a primit o astfel de ofertă, așa că războiul continuă. Din perspectiva lui Putin, este de asemenea inacceptabil să fie de acord cu ceva semnificativ mai mic decât ceea ce poate realiza prin forța militară în viitorul apropiat și nici nu va face asta”, continuă Dmitry Kuznets.
Moscova a declarat, în mod repetat, că nu este interesată de încetarea focului temporar, doar „de dragul încetării focului”, iar acțiunile sale de-a lungul războiului confirmă acest lucru.
În timp ce știrile despre discuțiile de pace din Arabia Saudită din această săptămână au atras atenția bloggerilor ruși axați pe subiecte militare, Kuznets a spus că nu a monitorizat nicio schimbare pe câmpul de luptă care să sugereze o soluționare în perspectivă.
„Negocierile nu au afectat încă dinamica luptei. Dacă intensitatea a scăzut pe alocuri, se datorează regrupării sau din alte motive pur militare”, a explicat el.
Dincolo de Ucraina, însă, europenii se întreabă cum s-ar putea descurca fără protecția SUA, dacă Putin își „mută” pretențiile în altă parte, de-a lungul graniței de vest a Rusiei. Ce se întâmplă dacă Kremlinul trimite trupe în Coridorul Suwalki sau într-unul dintre statele baltice?
Chiar și cu trupele americane, răspunsul planificat al NATO la o invazie rusă a Țărilor Baltice presupune că va dura șase luni pentru a elibera regiunea. Dar dacă distrugerea estului Ucrainei de către Rusia este un indiciu important și un exemplu grăitor, atunci „s-ar putea să nu mai rămână nimic de eliberat”, a spus Kuznets.
Cu toate acestea, sutele de focoase nucleare din Marea Britanie și Franța ar trebui să fie suficiente pentru a descuraja un război la scară largă cu Rusia.
„În cele din urmă, este imposibil să renunți la armele nucleare, ceea ce face de neconceput să ne imaginăm o confruntare militară directă între Europa și Rusia”, a mai spus Kuznets pentru Meduza.
Cu toate acestea, în cazul unui conflict convențional limitat, Europa s-ar baza pe superioritatea sa aeriană, care „este de câteva ori mai mare decât cea a Rusiei chiar și fără Statele Unite”.
Kuznets a avertizat că Europa s-ar putea lupta să profite de acest avantaj, deoarece Rusia nu a reușit să domine spațiul aerian ucrainean – chiar și cu forțele sale aeriene mai bune.
„În ciuda faptului că aveau câteva sute de avioane moderne”, a spus Kuznets, avioanele de război rusești „au suferit pierderi inacceptabile” și „s-au retras efectiv de pe câmpul de luptă pentru mai bine de un an”.
Între timp, Europa de Vest nu are suficientă voință politică pentru a depăși provocările financiare și tehnologice cu care se confruntă industria sa militară, cum ar fi producția de muniție și penuria de materii prime pentru fabricarea de explozibili, a mai explicat Kuznets.
„Dacă Europa decide să facă sacrificiile necesare și să umple vidul de asistență lăsat în Ucraina de administrația Trump, va depinde în continuare în mare măsură de accesul la piețele de arme din SUA”, avertizează analistul militar.
Dmitry Kuznets a fost mai puțin optimist cu privire la perspectivele pentru forțele europene de menținere a păcii.
Liderii europeni nu au demonstrat voința politică de a lansa o forță armată mare în Ucraina, ceea ce ar necesita un plan privind modul de răspuns dacă Rusia își atacă soldații.
Orice misiune de menținere a păcii în Ucraina va depinde de mandatul pe care îl primește, iar Kuznets a subliniat că Rusia se va opune probabil unei forțe militare exclusiv europene.
„Dacă există un contingent european de menținere a păcii, Kremlinul ar dori să-l dilueze cu trupe din alte țări din Sudul Global, China sau din altă parte”, a încheiat analistul militar.
Citește și: