Persoanele vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca pot face rapelul cu un alt vaccin? Răspunsul profesorului de sănătate publică Răzan Cherecheș – VIDEO

Publicat: 08 04. 2021, 12:56

Profesorul de sănătate publică Răzan Cherecheș a făcut declarații despre  o întrebare de interes pentru multe persoane.

 „Dacă sunt deja vaccinat cu prima doză de AstraZeneca, pot să fac rapelul cu Pfizer”

Răzvan Cherecheș spune că nu există un studiu cu privire la consecințele administrării a două tipuri de vaccin.

De asemenea, acesta precizează că vaccinul trebuie administrat potrivit prospectului.

„Întrebare: Dacă mi-am făcut prima doză a vaccinului cu un anumit tip de vaccin, a doua doză, rapelul, trebuie să fie cu același tip de vaccin sau ar putea să fie cu alt tip de vaccin? Dacă am făcut prima doză cu AstraZeneca aș putea să îmi fac a doua doză cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul: nu.

Nu avem până în acest moment studii care să fi analizat ce se întâmplă dacă îți faci prima doză cu un anumit tip de vaccin și a doua doză cu un alt tip de vaccin. În același timp, producătorii de vaccinuri garantează produsul lor doar în condițiile în care este administrat conform prospectului, adică atât prima doză, cât și a doua doză cu același tip de vaccin. În concluzie trebuie să facem atât prima, cât și a doua doză cu același tip de vaccin”, a explicat expertul UBB, Răzvan Cherecheș, potrivit unui video prezentat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Agenția Europeană a Medicamentului, poziție finală în legătură cu vaccinul AstraZeneca

Conferință de presă a Comitetului de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC) privind vaccinul Vaxzevria (Oxford/AstraZeneca). Imunizarea  cu acest tip de vaccin nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, este concluzia la care au ajuns specialiștii direcției din cadrul Agenției Europene a Medicamentului. Totuși, PRAC a găsit o potențială legătură între vaccinul dezvoltat de asocierea Oxford-AstraZeneca şi probleme rare de coagulare a sângelui la persoanele adulte inoculate cu acest ser.

După ce a insistat că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent, Sabine Straus, președintele PRAC, a anunțat că, pe baza informațiilor cumulate, „riscurile sunt, totuși, foarte rare”.