Peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul IOAN

Publicat: 07 01. 2024, 09:11
Peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan / Sursa FOTO: ziarullumina.ro

Peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, 7 ianuarie, de Sfântul Ioan.

Astăzi este zi mare în credința ortodoxă, sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

1,3 milioane de bărbați sărbătoriți

Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui şi peste 650.000 de femei.

Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan – 442.011.

De asemenea, se întâlnesc prenumele Ion – purtat de 328.081 de români, Ionel – 133.070, Ionică – 4.410, Ioniţă – 1.826, Ionuţ – 364.186, Ivan – 7.729, Jan – 4.433, Jean – 3.351 şi Nelu – 20.097.

În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana – 392.824, dar şi Ionela – 148.320, Ionelia – 6.766, Ionica – 19.135, Ionuţa – 582, Jana – 4.742, Nela – 10.715, Oana – 71.863 sau Onuţa – 134.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era descendentă a lui Aaron.

Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta avea slujbă la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea Mântuitorului Hristos, ci şi acela de a-L descoperi lumii drept Mesia şi Fiul lui Dumnezeu.

Din Evanghelie, se ştie că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Citește AICI mai multe despre acest subiect.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan

Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) în fiecare an, pe la 7 ianuarie, în a doua zi după sărbătoarea Botezului Domnului (Bobotează). Este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament.

Sfântul Proroc şi Înaintemergător al Domnului Ioan Botezătorul proroceşte venirea lui Iisus Hristos, îl botează şi îl descoperă lumii ca Mesia.

Ziua de Sfântul Ion reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae și, potrivit tradiţiei populare, se spune că după această sărbătoare se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.

În dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.

Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor, astfel că cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără malformaţii.

Această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul.

Citește AICI mai multe despre acest subiect.