Petre Daea: „Nu mâncaţi făină de greieri! Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt!”

Publicat: 21 08. 2022, 10:57
Sursa foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le recomandă românilor să nu consume făină de greieri, ci, mai degrabă, produse tradiționale.

Daea spune că greierii ar trebui să fie lăsați „să cânte acolo unde sunt” și ne recomandă să consumăm sarmale, cârnați sau ouă.

„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acum ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Totodată, ministrul spune că românii ar trebui să își păstreze tradițiile, potrivit ziare.com.

Greierele de casă a devenit aliment în UE

Comisia Europeană a autorizat, în luna februarie, includerea greierului de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană (UE), potrivit unui comunicat de presă al executivului european. Acesta poate fi consumat în formă congelată, uscată sau pudră.

Astfel, vorbim de o a treia insectă acceptată după ce, în iulie 2021, a fost emisă aprobarea pentru viermele galben uscat, iar în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.

Decizia Comisiei Europene a fost susţinută de statele membre, în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunţită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit, în ultimii ani, că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

În plus, constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume.

Totodată, în contextul strategiei „De la fermă la farfurie”, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil.

Vă recomandăm și:

Insecte în farfurie: Uniunea Europeană aprobă, în premieră, viermii galbeni de făină ca aliment