Viermele galben poate fi consumat de cetățenii UE. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic: „Noi, în Europa, suntem răsfăţaţii mapamondului“

Redactor:
Florentina Dinu
Viermele galben poate fi consumat de cetățenii UE. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic: „Noi, în Europa, suntem răsfăţaţii mapamondului“

Viermi, biscuiți, paste și burgeri galbeni ar putea fi în curând produse în masă în întreaga Europă, după ce insecta a fost aprobat ca fiind primul element sigur pentru consumul uman de către agenția UE pentru siguranța alimentelor.

Cu toate acestea, acedtr delicatese nu pot fi recomandate pentru toată lumea. Cei care suferă de alergii la creveți și la acarieni sunt susceptibili de a suferi o reacție la larvele Tenebrio molitor, indiferent dacă sunt consumate sub formă de pulbere ca parte a unei rețete sau ca o gustare crocantă.

 Viermele galben va fi aprobat  ca produs potrivit pentru rafturile și bucătăriile supermarketurilor

Concluzia oamenilor de știință de la agenția UE pentru siguranța alimentelor, în urma unei cereri a companiei franceze de producere a insectelor pentru alimente, Agronutris, este de așteptat să ducă la aprobarea la nivelul UE în câteva luni de la viermele galben ca produs potrivit pentru rafturile și bucătăriile supermarketurilor.

Componentele principale ale insectelor sunt proteinele, grăsimile și fibrele, oferind o sursă de hrană cu potențial durabilă și cu emisii reduse de carbon pentru viitor. Când este uscată, se spune că insecta asemănătoare cu viermele are un gust foarte asemănător cu arahide.

Ermolaos Ververis, ofițer științific al agenției, a declarat:

„Această primă evaluare a riscurilor EFSA a unei insecte ca hrană nouă poate deschide calea pentru prima aprobare la nivelul UE. Evaluarea noastră a riscurilor este un pas decisiv și necesar în reglementarea alimentelor noi, sprijinind factorii de decizie din UE în luarea deciziilor bazate pe știință și asigurarea siguranței consumatorilor. ”

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit la Digi 24 despre noul aliment aprobat în Uniunea Europeană.

„Şi furnicile, şi gândacii se mănâncă, sunt tot felul de insecte care în cultura altor popoare sunt feluri de mâncare consacrate, pentru că acolo există tot felul de proteine, tot ce înseamnă carapacea lor este făcută tot dintr-un fel de proteină. Putem întreba şi invers: de ce n-ar fi comestibile, cât timp respectiva vietate n-are vreo otravă care să ne facă rău?“, se întreabă Mihaela Bilic. „Sigur că în momentul în care ai alternativă, de ce te-ai chinui să mănânci aşa ceva? Mai bine mâncăm o friptură – cât timp o mai avem.“   Mihaela Bilic nu exclude posibilitatea ca şi printre europeni să fie persoane curioase să guste viermii de făină.

„Cine ştie, poate preţul lor o să-i facă de negăsit şi o să fie persoane care caută ceva exotic, însă categoric acest vierme nu conţine ceva special. Este mai degrabă o inovaţie la capitolul alimentar. Noi în Europa n-am avut astfel de soluţii alimentare. Dar amatori ar putea exista, măcar şi din curiozitate – ca să nu zic şi din plictiseală şi prea mult bine“, consideră nutriţionista.

„Americanii sunt îndopaţi cu aceste porţii enorme de alimente care sunt goale sau proaste din punct de vedere nutritiv. Noi, în Europa, suntem răsfăţaţii mapamondului“

Medicul nutriționist spune că, comparativ cu SUA, Europa este răsfățată, la capitolul produse alimentare bogate din punct de vedere nutritiv.

„Americanii, de pildă, sunt într-o etapă tristă a existenţei lor alimentare, acolo mâncarea a devenit de o aşa de proastă calitate, că nici măcar nu mai este hrănitoare, nutrienţii nu mai sunt cei care trebuie, ei sunt îndopaţi cu tot felul de produse făinoase în care se bagă foarte mult sirop de porumb îmbogăţit cu fructoză şi ei sunt efectiv umflaţi, mi se pare că este ca un fel de politică parcă la nivel de ţară, să fie îndopaţi cu aceste porţii enorme de alimente care sunt goale sau proaste din punct de vedere nutritiv. Noi, în Europa, suntem răsfăţaţii mapamondului, aş spune un pic răzgâiaţi“, a mai explicat Mihaela Bilic.

Pentru jucătorii de vârf din industria insectelor ca alimente, potențialul pentru hrana lor bogată în proteine ​​a fost împiedicat de lipsa aprobării la nivelul UE

Produsele sunt interzise în Franța, Germania, Italia și Spania, printre alte țări europene. Fără aprobarea EFSA, s-au confruntat și cu interzicerea lor în altă parte a continentului. Marea Britanie, Țările de Jos, Belgia, Danemarca și Finlanda au adoptat anterior o abordare permisivă a unei legi a UE care impune alimentelor care nu sunt consumate înainte de 1997 să obțină o autorizație alimentară nouă de la Bruxelles. Autoritățile de reglementare britanice, olandeze, belgiene, daneze și finlandeze au decis că directiva UE nu se referă la produsele pentru animale utilizate pentru hrană.

Dar în 2018, o nouă lege a UE a încercat să aducă o anumită claritate. Se prevedea că alimentele pe bază de insecte ar necesita o autorizație alimentară nouă, punând industria incipientă a alimentelor cu insecte din UE pe coridorul morții. Produsele au rămas disponibile în acele țări, ca urmare a unei perioade de tranziție, pentru a permite companiilor care produc deja alimente din insecte să opereze până când vor primi hotărârea finală. Și potențialul de producție în serie și de extindere a gamelor de produse din Marea Britanie, printre altele, a fost reținut. Companiile precum Micronutris, Protifarm în Olanda, Essento în Elveția și Entogourmet în Spania se pregătesc să își intensifice operațiunile.

 

Alimentele pe bază de insecte au fost considerate mult timp ca o parte a soluției pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în producția de alimente. Viermele galben este forma larvară a Tenebrio molitor, o specie de insectă care aparține familiei Tenebrionidae sau a gândacilor negri. De obicei sunt hrăniți în ferme cu făină de grâu sau tărâțe, deși sunt omnivori.

Mario Mazzocchi, statistician economic și profesor la Universitatea din Bologna, a declarat: „Există beneficii economice și de mediu clare dacă înlocuiți sursele tradiționale de proteine ​​animale cu cele care necesită mai puțină furaj, produceți mai puține deșeuri și duceți la mai puține emisii de gaze cu efect de seră. Costurile și prețurile mai mici ar putea spori securitatea alimentară, iar cererea nouă va deschide și oportunități economice, dar acestea ar putea afecta și sectoarele existente. ”

Au existat 15 aplicații pentru produsele alimentare pe bază de insecte. Cei patru din etapele finale ale procesului EFSA sunt greierii adulți proaspeți și uscați, lăcustele și gândacii de gunoi, cunoscuți și sub numele de viermi mai mici. De la data publicării avizului EFSA, Comisia Europeană are la dispoziție șapte luni pentru a prezenta o propunere de autorizare, care va fi apoi votată de statele membre.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
Selly l-a UMILIT pe Mircea Badea, după petrecere! Răspuns INCREDIBIL: „Si stiti cine ma judeca...
Ioana, noi declarații șocante despre Ilie Năstase. Amenințările fostului mare jucător de tenis înainte de...
Uluitor. Câți bani poate câștiga lunar Patriarhul Daniel
Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea?! Cum a făcut istorie în justiţie
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Au apărut primele imagini cu Cătălin Denciu, eroul de la Piatra Neamț: „În acest moment,...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Trăia singur într-o casă fără curent și geamuri. Într-o zi, un motociclist i-a bătut la...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
BOMBĂ! Prima țară care atinge imunitatea colectivă împotriva covid-19. Turiștii, așteptați în 2 săptămâni aici
Întâlnirea cu Messi lui i-a distrus viaţa. Ce face băieţelul din Afganistan ajuns faimos după...
Știrea ȘOC a momentului în cazul șoferiței care a ucis două fete, Cine este, de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide