Insecte în farfurie: Uniunea Europeană aprobă, în premieră, viermii galbeni de făină ca aliment

Redactor:
Florentina Dinu
Insecte în farfurie: Uniunea Europeană aprobă, în premieră, viermii galbeni de făină ca aliment

Mai multe insecte sunt în drum spre farfurii în Europa, în baza unui acord între țările UE pentru a le eticheta „alimente inovatoare” care sunt sigure de mâncat, a declarat marți Comisia Europeană.

Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou

Aprobarea înseamnă că blocul comunitar a celor 27 de națiuni este aproape de adoptarea unei legi a UE care să permită rezidenților și vizitatorilor să așeze într-un vas viermele galben uscat.

„Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine ​​nu este nouă, iar insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii”, a menționat Comisia, anunțând decizia.

Executivul european a adăugat că viermele galben trebuie să fie etichetat clar ca atare atunci când este utilizat într-un produs alimentar, nu în ultimul rând pentru a alerta persoanele care ar putea fi alergice. Insecta poate fi folosită pentru a face burgeri, shake-uri proteice și biscuiți.

Comisia a declarat că există în prezent alte 11 cereri pentru ca insectele să devină „alimente noi” în UE și vor fi luate în considerare de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Decizia privind viermii galbeni este de așteptat să fie adoptată formal în săptămânile următoare, a spus Comisia.

Deși a menționat că este pentru prima dată când o insectă este autorizată ca hrană în UE, Comisia a spus că insectele au fost disponibile anterior pentru consum în unele state membre. Dar asta a fost înainte de actualizarea din 2018 a Regulamentului UE privind alimentele noi, care necesită aprobarea insectelor întregi.

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil, în contextul în care milioane de oameni consumă deja zilnic insecte, precizează un comunicat de pe site-ul Comisiei Europene.

Cercetătorii au observat ani de zile valoarea ridicată de proteine ​​a viermilor galbeni, care conțin grăsimi și aminoacizi necesari. Larva poate crește rapid într-o varietate de substanțe, inclusiv drojdie de bere, tărâțe de grâu, amidon de porumb și făină de cartofi. Acestea au fost deja găsite de mult pe piețele alimentare din țările din Asia de Sud-Est.

În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Cum sunt definite alimentele noi

Alimentele noi sunt definite ca alimente care nu au fost consumate într-o măsură semnificativă de către oameni în UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi. „Alimente noi” pot fi alimente inovatoare, dezvoltate recent, produse produse folosind noi tehnologii și procese de producție, precum și alimente care sunt sau au fost consumate în mod tradițional în afara UE.

Principiile care stau la baza Novel Food din Uniunea Europeană sunt că acestea trebuie să fie:

  • Sigur pentru consumatori
  • Etichetate corespunzător, pentru a nu induce în eroare consumatorii
  • Dacă alimentele noi sunt destinate să înlocuiască un alt aliment, nu trebuie să difere într-un mod în care consumul de alimente noi ar fi dezavantajos din punct de vedere nutrițional pentru consumator.
  • Este necesară autorizarea înainte de introducere pe piață a alimentelor noi pe baza unei evaluări în conformitate cu principiile de mai sus.
Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Ion Țiriac a împlinit 82 de ani! Surpriza fabuloasă primită de ziua de naștere
Alexandru Rafila a făcut anunţul momentului. Milioane de români sunt vizaţi
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Vești GENIALE pentru milioane de români care merg la muncă în străinătate. Se schimbă legea!
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
ȘOC în România: Celebrul om de afaceri A MURIT într-un mod cumplit
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide