Piedone spulberă mitul COZONACILOR „de casă.” Ce a descoperit, după ce a analizat 20 de sortimente / S-au confiscat cozonacii care conțin 17 aditivi

Publicat: 17 04. 2025, 12:27
Actualizat: 17 04. 2025, 15:29

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sunt vigilenți de sărbători. În perioada sărbatorilor pascale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pune la dispoziție următoarea evaluare comparativă a informațiilor oferite consumatorilor pentru produsele tip cozonac, comercializate în marile lanțuri de retail din România. Oficiali ANPC au confirmat pentru Gândul că s-au confiscat cozonacii cu 17 aditivi.

Au fost analizate peste 20 de sortimente de cozonaci, produse de unități proprii sau furnizori din sectorul privat pentru rețele precum Carrefour, Auchan, Mega Image, Penny.

Principalele constatări:

Baza asigurării unui înalt nivel de protecție a consumatorului îl reprezintă veridicitatea informațiilor referitoare la produsele alimentare, luând în considerare diferențele de percepție ale consumatorilor și nevoile acestora.

  • Aditivare excesivă

S-au identificat produse care conțin până la 21 de aditivi diferiți, inclusiv în aluat, umplutură și glazură. Acest lucru ridică semne de întrebare privind originea naturală cât și calitatea produselor, mai ales în cazul produselor prezentate drept „tradiționale” sau „de casă.”

  1. COZ.NUCA.CACAO.STAF.RAHAT 1 KG – 22 E-uri
  2. COZONAC DE POST CU CACAO 700g – 10 E-uri
  3. COZONAC NUCA&CACAO INSIROPAT 700 G – 6 E-URI
  4. 21 E-uri pentru produsul Coz.nuca.Cacao.Staf.Rahat
  5. COZONAC DOMNESC 800G- 19 E-uri
  • Compoziție înșelătoare cu ingrediente ambigue

Aducem în atenție faptul că numeroase produse utilizează premixuri fără a menționa proporția reală de ingredient activ (ex: nucă), ceea ce poate induce în eroare consumatorul cu privire la conținutul real al umpluturii. În unele cazuri, umpluturile nu sunt menționate în denumirea produsului, iar procentul efectiv de nucă este net inferior percepției create.

Atenționare!

Dacă în denumirea produsului se regăsește oricare dintre ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/ mac este imperios ca în lista de ingrediente să se regăsească ponderea/cantitatea lor în produsul finit.

Deopotrivă, indicarea cantității/ponderii în lista de ingrediente se menționează și în cazul în care ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/mac se regăsesc pe ambalaj evidențiate prin desene sau grafică.

  • Etichetarea anumitor substanțe sau produse care provoacă alergii sau intoleranțe (alergeni)
    In orice cicumstanță consumatorul trebuie să i se furnizeze informații într-un mod complet și precis pentru a face o alegere în cunoștință de cauză . Mentionarea alergenilor in lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puși în evidență printr-un set de caracteristici grafice care ii diferențiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond.
  • Probleme la declarația nutrițională
  • În mai multe cazuri, deși declarația nutrițională este prezentă, nu respectă ordinea obligatorie a nutrienților conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, în special în ceea ce privește poziționarea fibrelor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, sfaturi pentru alegerea cozonacului perfect

  • Citiți cu atenție eticheta de produs, aceasta ar trebui să vă ofere toate informațiile pe care le doriți și de care aveți nevoie pentru a lua decizia achiziționării;
  • Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
  • Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință;
  • Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
  • Produsele de patiserie trebuie să aibă menționate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum și prezența anumitor premixuri, în compoziție, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice;
  • Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj.

Sursă foto: facebook Cristian Popescu Piedone

 

CITIȚI ȘI:

Cristian Piedone, președintele ANPC, a RETRAS ordinul care obliga comercianții să afișeze adaosul aplicat produselor. Care au fost motivele deciziei

Piedone a repus în consultare proiectul de ordin care obligă comercianții să treacă separat ADAOSUL pe fiecare produs. Prevederi suplimentare propuse

Reacția Marilor Rețele și a Magazinelor Online față de proiectul lui Piedone: Consecințele vor fi dintre cele mai grave pentru consumatori și economie