Pompierii români își continuă misiunea în Grecia | GALERIE FOTO

Publicat: 10 08. 2021, 09:31

Pompierii români trimiși în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație care afectează această țară își continuă misiunea.

Aflați în cea de-a treia zi a misiunii, salvatorii români acționează pentru stingerea incendiilor din zona Spathari.

Ei intervin cu șase mașini de stingere, două cisterne și o dronă.

Totodată, similar zilelor trecute, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Luni seara, la retragerea echipajelor, pompierii români au observat un incendiu pe un deal abrupt.

Au fost executate recunoașteri cu o dronă și cu un autoturism cu capabilități off-road, nefiind identificat niciun traseu care să permită apropierea de focare. Având în vedere configurația terenului, precum și vizibilitatea scăzută, pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24:00. Marți dimineață, pentru a avea o imagine de ansamblu, ei efectuează o recunoaștere din aer a zonei respective, cu ajutorul dronei.

Grecii, impresionați de pompierii români

Grecii sunt impresionaţi de profesionalismul arătat de pompierii români care au ajuns pe insula Evia. „Sunt de pe altă planetă. Îi privim ca pe nişte extratereştri”, spun elenii despre românii veniți să ajute în lupta cu incendiile de vegetație.

Duminică, 8 august, pompierii români au avut prima lor misiune în Grecia. Ei au intervenit în zona Spathari, pe insula Evia.

Încă de la sosirea lor, pompierii români i-au impresionat pe localnici. Jurnaliștii de la fimes.gr au scris un articol elogios la adresa lor, lăudându-le organizarea exemplară şi curajul arătat în lupta cu flăcările. „Pompierii români sunt de pe altă planetă”, scriu jurnaliştii greci, care îi compară pe aceștia cu extratereştrii.

„Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii. Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, au scris jurnaliştii eleni.