Prefectul Capitalei, reticent în privința atingerii țintei de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie

Publicat: 19 05. 2021, 16:44
Prefectul Capitalei, Alin Stoica/ Sursa FOTO: Youtube

Prefectul Capitalei nu crede că ținta de cinci milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie este una realistă. Prezent miercuri, 19 mai, la deschiderea primului centru de vaccinare Drive Thru din Sectorul 4, Alin Stoica a declarat că va fi foarte dificil de atins această cifră, „dar nu imposibil”. „Este o ţintă, să spunem, dificil de atins, dar nu imposibil de atins”, a declarat prefectul Capitalei.

Alin Stoica insistă că „mai este o perioadă scurtă de timp şi, dacă împărţim acel milion la numărul de zile, vedem că este destul de strâns”. De exemplu, arată prefectul, „Bucureştiul ar trebui să se ducă undeva spre 20.000 şi încă nu a ajuns acolo”.

Revenirea elevilor în școli, o certitudine

Răspunzând unei întrebări referitoare la modul în care elevii vor trece din nou online, în eventualitatea creşterii incidenţei ratei de infectare, prefectul Capitalei a afirmat că va fi urmată aceeaşi procedură cu cea aplicată pentru revenirea la cursuri în format fizic. „Să sperăm că nu se va întâmpla lucrul ăsta şi nu va mai creşte, dar dacă, într-adevăr va creşte peste unu la mie, atunci vom urma aceeaşi procedură pe care am urmat-o pentru a permite şcolilor să intre în programul fizic şi anume: aşteptăm să vedem că trendul se confirmă peste unu la mie, după care luăm decizia de trecere în online pe scenariul care este deja prevăzut în Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii”, a precizat Alin Stoica.

Pentru evitarea situaţiilor în care şcolile să fie nevoite să treacă în mod repetat din format fizic în online sau invers, în funcţie de fluctuaţiile zilnice ale ratei de infectare, prof. dr. Alexandru Rafila propune ca deschiderea şcolilor să se facă la pragul de 1 la mie, iar închiderea să se facă la 1,5.

„Dacă deschiderea şcolilor se face atunci când incidenţa cumulată scade sub 1 şi există mici fluctuaţii zilnice care pot să ducă la depăşirea acestui prag sau la scăderea sub acest prag, ca să nu tulburăm foarte tare copiii, pentru că o facem cu destul de multă uşurinţă, ceea ce s-ar putea face este ca deschiderea şcolilor să se facă la pragul de unu, iar închiderea să se facă la 1,5. Adică să laşi un tampon, care să evite ca aceste fluctuaţii zilnice să ducă la închiderea şi redeschiderea şcolilor într-un interval foarte scurt, ceea ce ar tulbura foarte mult procesul de învăţământ”, a explicat Rafila.

Rafila, anunț despre rata de infectare în Capitală

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, a exclus o creştere a ratei de infectare în Capitală.

Este o eventualitate pe care putem să o excludem. Şi după Paşte ne aşteptam ca, la un interval de două săptămâni, numărul de cazuri să crească. Cel puţin în Bucureşti, dar şi la nivel naţional acest lucru nu s-a întâmplat. Eu sper că acest trend descendent sau măcar stabilizat să nu se schimbe”, a declarat Rafila.