PREMIERĂ: Ministrul român al Agriculturii cere oficial demisia comisarului european și denunță unele dintre politicile verzi ale UE

Publicat: 23 01. 2024, 13:40
Actualizat: 23 01. 2024, 13:50
Florin Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat luni seara, la Târgu Mureș, că va solicita în cursul zilei de marți demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în cadrul Consiliului de Miniştri.

Aceasta reprezintă, spune el o premieră, și anunțul vine în contextul în care fermierii cer rezolvarea unor probleme aduse de noile reglementări de mediu ale Uniunii Europene.

E pentru prima oară de la aderarea la UE când un înalt oficial român cere public demisia unui comisar european din cauza unor reglementări controversate. Standardele de mediu GAEC 7 și 8 au fost impuse ca urmare a politicii verzi a Comisiei Europene (Green Deal) și sunt respinse puternic de fermieri din mai multe țări europene. Agricultorii acuză Comisia Europeană că a impus aceste măsuri fără să ia în calcul impactul financiar major asupra lor.

„România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face ca mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state. Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

România solicită derogări la Bruxelles

Astfel, oficialul va solicita din nou derogări de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (rotaţia culturilor şi condiţia de a lăsa nelucrată 4% din suprafaţa fermei), explicând că „atât timp cât noi nu putem rezolva problemele fermierilor români – vorbim aici de directive şi regulamentele Uniunii Europene – cred că trebuie să plecăm acasă atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul european”.

„Şi cred că, pentru că ne aflăm în aceeaşi situaţie ca şi în anul 2023 în zonă de conflict de război şi, mai mult de atât, inclusiv Comisia a prelungit cadrul Ucraina până pe 30 iunie, această derogare se poate da fără probleme, întrucât se poate motiva pe cadrul Ucraina” a accentuat Barbu.

Ţara noastră a solicitat derogarea respectivă într-o scrisoare semnată alături de Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria. Ministrul român al agriculturii a precizat că în respectiva scrisoare nu a semnat pentru introducerea unor taxe de import pentru Ucraina întrucât aceasta este o decizie politică, pentru care nu a primit mandat, mandatul său din partea statului român fiind doar cel de a solicita derogare de la GAEC 7 şi GAEC 8.

El a amintit că România a expus problema derogărilor încă din vara anului trecut, iar ulterior alte 15 state membre UE (Polonia, Franţa, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria şi Cehia) au susţinut necesitatea aplicării acestora.

Citește și:

România cere demiterea comisarului european pentru Agricultură. Ce l-a nemulțumit pe ministrul Florin Barbu