VIDEO – Premierul Florin Cîțu, după ședința CNCCI: Obiectivul de a avea 1.600 de paturi la ATI nu a fost atins. Am cerut comunicare și transparență de la toți miniștrii

Publicat: 11 04. 2021, 16:19
Actualizat: 12 04. 2021, 10:18

This browser does not support the video element.

Premierul Florin Cîțu a participat duminică la ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI).  La finalul evenimentului a declarat că la nivel național încă nu a fost atins obiectivul de a avea 1.600 de paturi la Terapie Intensivă. În secțiile ATI din țară mai sunt doar șase locuri libere.

În același timp, ministrul Sănătății a susținut o conferință de presă.

Ședința a avut loc la ora 15.00, la Ciolpani, potrivit agendei Guvernului.

Principalele declarații ale premierului:

„Astăzi sunt 1.531 de persoane internate în AȚI și încă doar 6 locuri libere la nivel național. Trebuie să atingem acest obiectiv – de 1.600 de paturi -. Am stat și am discutat cu specialiștii, pentru că, pe de-o parte avem o evoluție pozitivă în ceea ce privește numărul de persoane infectate și vedem că începem să scădem, o scădere care începe să se consolideze, dar în același timp, avem mai multe persoane internate în spital și la ATI.

Așa cum am zis, acest val va dura 2-3 luni de zile, să avem resursele pentru perioada  următoare, în timp ce ne ocupăm de campania de vaccinare. Astăzi vorbim de spitale pentru că avem peste 25.000 de persoane care au decedat, deși s-au vaccinat 1 milion de persoane.

În ceea ce privește campania de vaccinare, săptămâna viitoare se mai deschid 171 de centre de vaccinare. (…)

Doar prin vaccinare putem să mergem mai departe. Am făcut tot ce a fost posibil pentru a avea dozele disponibile și să avem 5 milioane de persoane vaccinate la finalul lunii iunie”, a declarat Florin Citu.

Legat de situația de la Spitalul Foișor, premierul a declarat că, în ceea ce privește responsabilitățile, acum decizia va fi una de „onoare”.

„Este vorba de onoare. Să vedem dacă mai există onoare în România”

„Au mai fost astfel de spitale transferate în covid. Dar, în același timp, sunt și eu foarte supărat de ceea ce am văzut. Detaliile tehnice vi le-a explicat domnul Arafat, poate va explică și ministrul Sănătății. Va spun că așa cum fiecare contribuabil are legătură cu MS, și fiecare pacient are legătură cu MS”.

„Am cerut comunicare și transparență de la toți miniștrii”

„I-am cerut Ministerului Sănătății un raport în care a fost pregătit acest val trei și care sunt soluțiile, dar și conferințe de presă, săptămânal. De atunci nu am mai cerut. Trebuie să comunicăm foarte mult și transparent. Este un lucru pe care l-am cerut de la toți miniștrii”.

Despre vaccinarea obligatorie

„Am spus că nu discutăm despre așa ceva la Guvern”.

În ceea ce privește o posibilă remaniere a unor miniștri, acesta a declarat că: „Am mai spus, deciziile de remaniere le ia doar premierul. Acestea nu se discuta. Ele se comunica”.

România a depășit astăzi, 11 aprilie, pentru prima dată, pragul de 1.500 de pacienți internați la Terapie Intensivă cu COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 3.302 cazuri noi de COVID-19 la 21.314 de teste efectuate.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, au decedat 129 de persoane, potrivit ultimului bilanț transmis de autorități.

Ministrul Sănătății a susținut o conferință de presă pe 04 aprilie în care a vorbit despre evoluția pandemiei în România. Voiculescu a subliniat că la data respectivă s-a înregistrat cel mai mare număr de pacienți cu Covid internați în spitale (13.714), dar și cel mai mare număr de pacienți internați în secțiile ATI (1.456).

„Am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm, pentru suplimentarea paturilor, spitale cu tradiție în tratarea bolilor cronice”, a explicat Vlad Voiculescu pe 04 aprilie, soluția găsită de Ministerul Sănătății pentru suplimentarea paturilor de ATI destinate bolnavilor de COVID.

De asemenea, ministrul a făcut apel la populație ”să respecte măsurile ca să câștigăm timp pentru campania de vaccinare. Perioada dintre Paștele Catolic și cel Ortodox va fi probabil proba unei generații. În perioada următoare, vom vedea cât de solidari și responsabili putem fi”.