VIDEO – Premierul spune că zvonurile legate de pensiile speciale „nu sunt potrivite cu realitatea”: „Pensiile nu pot fi mai mari decât salariul. Va fi o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”

Publicat: 02 11. 2022, 11:41

This browser does not support the video element.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, miercuri, zvonurile legate de pensiile speciale „nu sunt potrivite cu realitatea”. Pe de altă parte, el afirmă că „pensiile nu pot fi mai mari decât salariul”, însă „va fi o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”.

Nicolae Ciucă a spus că zvonurile legate de pensiile speciale „produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea”.

„Ieri, la Ministerul Apărării Naţionale, la învestirea domnului ministru, am simţit nevoia să comunic cu militarii prezenţi în sală, pentru că au nevoie de acest mesaj. Toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei”, a spus premierul României, în cadrul unei conferințe de presă.

„Partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală”

El afirmă, însă, că „este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca, prin această ordonanţă, să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul”.

„Inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens.

Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale.

Chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moştenire. Moştenirea nu poţi s-o laşi decât împărtăşind cu cei care fac parte din generaţia care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine”, a explicat liderul Executivului.

Vă recomandăm să citiți și: