Preoții din Bucovina vorbesc cu refugiații în ucraineană la Vama Siret, iar spitalele Mitropoliei oferă servicii medicale gratuite

Publicat: 26 02. 2022, 17:25
Sursa: Guvernul României

Mobilizare fără precedent a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a putea oferi o mână de ajutor în criza refugiaților ucraineni care sosesc la Vama Siret. O echipă de preoți de la mai multe mănăstiri din nordul țării, inclusiv lăcașuri de cult mai cunoscute precum Putna, au plecat pentru a oferi sprijin. Unii preoți vorbesc ucraineană, alții oferă pachete, sunt identificate locuri de cazare sau transport către orașele din țară, iar spitalele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei oferă servicii medicale.

„Ca urmare a intensificării tensiunilor politice și agresiunilor militare din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților iese în întâmpinarea cetățenilor ucraineni care trec prin punctul vamal Siret, cu alimente neperisabile, articole de menaj și de igienă personală, apă, oferind și spații de cazare la parohii și mănăstiri”, au transmis reprezentanții Mitropoliei.

Aceștia au instalat un birou de asistență în apropierea punctului vamal, unde mai mulți preoți vorbitori de limbă ucraineană și tineri voluntari oferă consultanță celor care trec frontiera, inclusiv pachete cu alimente și apă. Mitropolia a solicitat și sprijinul enoriașilor, inclusiv financiar, pentru cei care pot face un astfel de efort.

În același timp, Policlinica, Spitalul și Fundația Medicală Providența, toate coordonate de către Mitropolia Moldovei și Bucovina, vor asigura servicii medicale gratuite pentru refugiații care se vor îndrepta către Iași și au nevoie de ajutor medical.

„Prioritate au femeile însărcinate și copiii. Medicii noștri îi vor ajuta voluntar pe cei aflați într-o astfel de încercare, oferindu-le consultații și alte servicii medicale necesare. Dacă îi cunoașteți, locuiesc la dumneavoastră sau în centre de refugiați, ne puteți contacta la numerele de  telefon: 0745 065 643 sau 0786 294 308. Vom solicita actul de identitate și vom acorda aceste servicii cu programare”, au transmis reprezentanții centrelor Providența.

Ei s-au îndreptat cu un apel și către comunitatea academică din Iași: caută studenți voluntari care să știe să vorbească ucraineană sau rusă pentru a putea să se înțeleagă cu potențialii pacienți.