Prima ”Grădiniță de lilieci – Lușca”, un proiect unic în Europa, se află în România

Publicat: 22 06. 2021, 23:30
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

În cartierul Lușca din Năsăud, un proiect unic în Europa, o primă colonie de maternitate de lilieci este monitorizată științific. Proiectul este denumit „Grădinița de lilieci“. Acesta are două  principale obiective, atât de conservare a speciei Rhinolophus hipposideros cât și asigurarea suportului de monitorizare a coloniei.

Inițiatorul programului speră ca liliecilor să li se schimbe imaginea, nu prea bună, mai ales de la debutul pandemiei de coronavirus, iar elevii și oamenii de știință să beneficieze de proiect.

Preotul-speolog Crin-Triandafil Theodorescu a relatat povestea acestei colonii, potrivit TVR.

Proiectul ”Grădinița de lilieci Lușca” a fost lansat, marți, în Biserica Lușca ”cea mai apropiată geografic de colonia protejată”, dar și pentru că ”bisericile sunt legate ființial de coloniile de lilieci, care au preferat, întotdeauna dacă au avut de ales, podul unei biserici datorită pantei acoperișului”.

În prezent colonia din microclimatul realizat de preot cuprinde 20 de exemplare de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros, toate femele.

Preotul a avut ocazia să studieze comportamentul acestor viețuitoare.

Preotul Crin Triandafil Theodorescu a aflat despre existența coloniei din Lușca – botezată ”Grădinița de lilieci” – în urmă cu 10 ani și a avut grijă să nu distrugă nimeni adăpostul.

„Din păcate, liliecii sunt demonizați din cauza aspectului înfricoșător. Dacă treci peste acest aspect, descoperi niște ființe de o delicatețe și o finețe existențială, cu totul și cu totul aparte. Sunt sensibili, vulnerabili, atât de folositori într-un ecosistem de care suntem dependenți. Liliacul este insecticidul natural al țării noastre. Da, doresc să schimb percepția oamenilor despre aceste mamifere pentru că observăm regresii ale populațiilor pe întreg teritoriul țării, oamenii îi alungă, îi aprind, îi afumă fiindcă se tem de ei.

În același timp, proiectul meu se bazează și pe ideea de digitalizare. Dacă tot nu putem să intrăm într-o colonie de lilieci în mod fizic – și noi o facem rar și cu foarte multă grijă să nu o perturbăm – atunci, prin instalarea acestor sisteme de monitorizare video putem duce copiii foarte aproape de lilieci și, profitând de fascinația lor pentru aceste viețuitoare înfricoșătoare, să descompunem prejudecățile care însoțesc liliecii în concepția umană”..

 „Criza aceasta pandemică a venit ca o mănușă”

Liliecii ies din Grădiniță noaptea printr-o trapă și revin singuri.

Liliacul este singurul mamifer zburător și poate scăpa comunitatea de până la 1.500 de țânțari sau alte insecte într-o singură noapte. În România, liliecii sunt protejați prin lege.

Mamiferele pot fi urmărite – în direct – pe site-ul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud cu ajutorul camerelor de supraveghere cu infraroșu, montate în încăpere. Imaginile au fost proiectate inclusiv în biserica în care preotul slujește.

Proiectul a fost demarat în colaborare cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Orașului Năsăud și Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor. Astfel ia naștere prima materinitate de lilieci, din Europa, monitorizată științific, cu scop didactic.