Prima localitate din România care testează amestecul de gaz și hidrogen pentru rețele și aparate casnice: „E mai IEFTIN decât gazul natural”

Publicat: 08 06. 2023, 22:52

România începe să testeze amestecul de gaz și hidrogen pentru rețele și aparate casnice. Amestecul este deja folosit cu succes în Germania sau Olanda și a fost testat, în premieră pentru țara noastră, și la Mediaş, lângă Sibiu. 

Proiectul se desfășoară în două etape. Prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid a început joi, 8 iunie, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaș. Acolo a fost testată funcționarea aparatelor de utilizare a gazelor naturale și a rețelei de distribuție cu amestec de 80% gaze naturale și 20% hidrogen.

„Folosim hidrogenul şi în apartamente. Vrem să ştim mai mult care dintre instalaţiile noastre sunt deja potrivite şi vrem să demonstrăm că putem să livrăm acelaşi confort oamenilor”, a declarat Volker Raffel,  CEO al E.ON România.

Energia adunată din vânt sau din soare nu poate fi, în prezent, stocată. Surplusul poate fi, însă, transformat în hidrogen, prin electroliză. Iar acesta poate fi apoi depozitat şi, în cele din urmă, folosit pentru încălzirea locuinţelor, în industria de îngrăşăminte chimice, în siderurgie sau în industria auto.

„Dacă acel hidrogen care se amestecă cu gazul natural şi va fi folosit la încălzire provine din surse regenerabile, eolian, solar, atunci ne putem aştepta şi la o scădere de preţuri pentru partea de încălzire a locuinţelor. Reuşeşti să scapi şi de depedenţa de importuri de gaz”, a declarat Ciprian Cherciu, expert energie.

„Nu mai este atât de scump, e mai ieftin decât gazul natural”

Atâta timp cât există o subvenţie pentru producţia de hidrogen, în cazul României, nu mai este atât de scump, e mai ieftin decât gazul natural”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„Prin acest amestec, noi înverzim gazele naturale. Nu mai avem alte soluţii: gazele naturale se vor termina, cărbunii nu mai există. Lemnul, la fel, se va termina”, a declarat Cristian Călin, coordonator proiect, citat de Observator News.

Prima localitate în care amestecul va fi testat şi în casele oamenilor va fi comuna Dârlov din judeţul Sibiu. 

Dacă e nevoie, de ce nu? N-am nimic împotivă. Nu mă intereseză preţul. Mă interesează să am gaz în casă, să am cum să aprind focul”, spune un localnic.

În etapa a doua a proiectului urmează să fie testate funcționarea amestecului în rețele existente din oțel și polietilenă, precum și în instalații/aparate de utilizare ale clienților racordați la acestea. Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (țevi, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.