Prima reacție a prințului Emanuel von und zu Liechtenstein după acuzațiile că l-ar fi împușcat pe ursul Arthur, cel mai mare din România

Publicat: 05 05. 2021, 19:00
Actualizat: 21 05. 2021, 22:09
Ursul Arthur avea vârsta de 17 ani și nu ieșea din habitatul natural, fiind considerat cel mai mare exemplar din România / Sursă FOTO: Agent Green

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein spune, într-o reacție acordată cotidianului Blick, că nu vrea să fie implicat în nicio discuție cu privire la partida de vânătoare la care a participat în România, unde, susține organizația Agent Green, l-a împușcat pe ursul Arthur, cel mai mare din România.

”Se știe că subiectul vânătorii este unul destul de controversat. Personal, nu vreau să fiu implicat în niciun fel în această discuție”, a spus prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria.

UPDATE: Precizările prințului Josef-Emanuel von Liechtenstein și ale tatălui său, prințul Nikolaus von Liechtenstein, în cazul controversei privind vânătoarea unui urs.

După ce reprezentanţii Agent Green au susținut că uriaşul Arthur a fost împuşcat la Ojdula, în județul Covasna, într-o arie naturală protejată, de prinț, mai multe publicații, inclusiv Gândul, au scris că tatăl lui Emanuel von und zu Liechtenstein este Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele unei societăţi europene care în 2020 l-a decorat pe președintele Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Ulterior, reprezentanții prințului Josef-Emanuel von Liechtenstein și tatălui său, prințul Nikolaus von Liechtenstein, au transmis redacției Gândul că membri ai Casei de Liechtenstein nu au participat și nu au nicio legătură cu vânătoarea unui urs în România sau în altă țară, numele acestora fiind implicate eronat în această controversă.

”Identificările eronate ale personajelor au cauzat, de asemenea, daune (reputaționale) pentru prințul Josef-Emanuel von Liechtenstein și tatăl său, prințul Nikolaus von Liechtenstein, președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi. Aceștia precizează că nu au fost prezenți în România în martie 2021 și nu au participat niciodată la vânătoarea unui urs în România sau în altă țară”, au comunicat reprezentanții unei agenții de consultanță mandatate să comunice pentru prințul Josef-Emanuel von Liechtenstein și tatăl său, prințul Nikolaus von Liechtenstein.

Agent Green acuză, Garda de Mediu investighează

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green şi VGT că a ucis ilegal cel mai mare urs din Uniunea Europeană. Ecologiştii susţin că este vorba despre braconaj, poziție pe care pare a o îmbrățișa și Garda de Mediu. De altfel, chiar comisarul-șef al Gărzii de Mediu a vorbit despre suspiciuni de braconaj în cazul uciderii ursului Arthur.

Reprezentanţii Agent Green susţin că uriaşul Arthur a fost împuşcat la Ojdula, în județul Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prinţul şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs din România prin derogarea oferită de Ministerul Mediului, acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din zonă. În realitate, însă, prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna. Derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, iar metoda letală este ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) eşuează, iar ursul problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.

Primarul din Ojdula, despre acuzația de braconaj adusă prințului

Primarul localității Ojdula, Penzes Agoston, a declarat la Europa FM că acest urs a făcut prăpăd în localitatea sa: „A fost împușat legal, cu autorizație, fără nicio problemă. A făcut pagube anul trecut. S-a dus înapoi la pădure, n-a avut ce să mănânce și iar a venit la gospodăriile oamenilor. Nu numai ursul ăsta, a venit și o ursoaică cu trei pui și ursoaică cu doi pui, a venit urs de trei ani, a venit urs de 20 de ani”.

Primarul Penzes Agoston se plânge că a chemat de nenumărate ori autoritățile în ajutor, dar de fiecare dată apelul său a fost ignorat: „Săptămâna trecută, două alerte am dat și n-au fost în stare jandarmii să gonească ursul din ograda omului. Toată ziua am pândit 15 inși, au venit de la Covasna jandarmii montani, erau băgați în tufiș la 100 de metri de localitate și toată noaptea a trebuit să dăm cu tunul de butelie ca să nu intre în gospodăriile oamenilor”.