Prima şcoală din România cu RISC SEISMIC major care se închide. Unde au fost mutați elevii

Publicat: 01 03. 2023, 20:52
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Facebook

Școala generală din localitatea Dulceşti, județul Neamț, este prima unitate de învăţământ din România încadrată ca având risc seismic major. Drept urmare, de luni, 27 februarie, școala s-a închis, iar elevii de aici au fost mutați în altă parte.

Astfel, până la consolidarea clădirii, orele se vor ține la căminul cultural şi la biblioteca din comuna Dulcești.

Ce promisiune face primarul

În patru săli din căminul cultural se vor ține orele pentru elevii claselor a II-a, a III-a și V-VIII, iar biblioteca va găzdui clasa pregătitoare şi clasa a IV-a.

Potrivit adevarul.ro, primarul localității, Gheorghe Nahoi, promite că orele se vor desfăşura în bune condiţii. Cele două imobile au fost de curând renovate, mai susține edilul.

„Am comunicat conducerii Inspectoratului Şcolar soluţia pe care am găsit-o împreună cu doamna director. Clădirea bibliotecii a fost igienizată vara trecută. Există toate condiţiile, inclusiv căldură. Am cerut domnului prefect să dispună transferarea a două containere cu WC-uri şi băi. Întâmplarea a făcut ca noi să fim cu un pas înaintea celorlalte şcoli din judeţ”, a declarat primarul.

Clădirea școlii din Dulcești se află într-o stare avansată de degradare. Anul trecut, pe pereții școlii au apărut crăpături, iar o firmă de specialitate care a efectuat un studiu a certificat bănuiala autorităților: școala trebuie încadrată la gradul I de risc seismic. Acum, școala din Dulcești va fi printre primele din ţară care vor intra într-un amplu proces de consolidare şi reabilitare.

„S-a concluzionat că în Neamţ singura şcoală care necesită consolidare de urgenţă este cea de la Dulceşti. Şcoala, care potrivit expertizării realizate a fost încadrată în gradul I de risc seismic, va intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare, printr-un program guvernamental”, a transmis Adrian Niţă, prefectul judeţului Neamţ.

Inspectoratul de Stat în Construcţii arată că în județul Neamț sunt 56 de clădiri cu risc seismic, şapte fiind încadrate la gradul I – două corpuri ale Casei de Pensii, două pavilioane din Spitalul Judeţean Neamț (construite în 1938 şi 1968), Biserica Buna Vestire de la Mănăstirea Bisericani şi câteva case din Roman, una ridicată în 1908.