VIDEO | Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, după arestarea lui Niculae Bădălău: „Am depus o solicitare pentru declanșarea procedurii de revocare din funcția de membru și vicepreședinte al Curții de Conturi”

Publicat: 28 11. 2022, 16:52
Actualizat: 28 11. 2022, 17:28

This browser does not support the video element.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a anunțat – luni – că social-democrații au cerut conducerii celor două camere ale Parlamentului declanșarea procedurii de revocare din funcția de membru și și vicepreședinte al Curții de Conturi a lui Niculae Bădălău, după arestarea sa preventivă.

„Am depus o solicitare către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru declanșarea procedurii de revocare din funcția de membru al Curții de Conturi și vicepreședinte a lui Niculae Bădălău. Astăzi dimineață (luni-n.r.) am solicitat demisia domnului Bădălău din funcția de vicepreședinte pentru că noi, PSD, considerăm că este cea mai rapidă formulă prin care credibilitatea Curții de Conturi nu va fi afectată, dar pentru că nu am văzut o reacție asupra demisiei, am hotărât să  depunem și această solicitare, în baza art. 140 din Constituția României și art. 50 din Legea Curții de Conturi, aceea de declanșare a procedurii de revocare a domnului Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi”, spune Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Întrebat de jurnaliști în legătură cu decizia asemănătoare a USR de a solicita revocarea lui Niculae Bădălău, purtătorul de cuvânt al PSD a catalogat gestul lor ca fiind unul demagogic.

„Spre deosebire de Partidul Social Democrat, ei – zilele acestea – au făcut scut în partea celor care au probleme de integritate sau probleme penale. Pot să dau exemplul doamnei Clotilde Armand, al primarului Allen Coliban de la Brașov, primarul Viziteu ș.a.m.d…. pentru că lista la ei este foarte lungă de oameni care sunt în funcții administrative, astăzi, primari de sector sau municipii, care au probleme de integritate sau de natură penală, iar USR a înțeles să îi apere pe aceștia, uitând de «Făra penali în funcții publice»”, a precizat el.

De asemenea, Oprea susține că Bădălău nu este suspendat din funcție, deoarece nu a fost trimis în judecată, ci este doar arestat preventiv.

Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile

Magistrații Curții de Apel București au admis, luni, propunerea procurorilor DNA, privind arestarea preventivă a lui Niculae Bădălău, acuzat de dare de mită în formă continuată și trafic de influență.

Conform procurorilor, în datele de 9 august 2022 și 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, estimat la peste 7 milioane de lei, unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

„În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind «Înființare rețea de alimentare cu apă…», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA), dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urma să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, potrivit procurorilor.

În total, inculpatul i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.