Puțini români știu asta! Care e singura brânza care te ajută să slăbești

Publicat: 15 09. 2022, 15:45
Sursa FOTO: traiansidecebal.co.uk

Mulți români caută să slăbească, dar puțini sunt cei care știu că există un tip de brânză care chiar te ajută să faci asta. De câțiva ani, grăsimea din alimente a început să-și reintre în drepturi, după ce ani la rând a fost văzută ca ceva nociv inimă și vasele de sânge.

Iar aici apare brânza, care oferă o sursă bună de grăsimi, așa cum găsim în nuci, uleiul de măsline, peștele gras și gălbenușul de ou.

Așadar, brânza nu mai trebuie privită ca un dușman, ci ca prieten al siluetei, scrie csid.ro.

Dietele ketogenice și rolul lor în slăbit

Brânza are un rol important în slăbit mai ales când vine vorba despre dietele ketogenice, care se axează preponderent pe grăsimi.

În dieta ketogenică, consumul preponderent de grăsimi duce la secreția ketonelor, „vinovate” de apariția fenomenului pe care specialiștii îl numesc „mitochondria uncoupling”. Ce se întâmplă atunci? Ei bine, prin acest fenomen, mitocondriile („fabricile” de energie ale celulei umane) scapă de nutrienții în exces, astfel obținând mai mult timp să se regenereze, să se multiplice și să producă o cantitate optimă de energie pentru organism. Iar în felul acesta, organismul nu mai depozitează caloriile în exces.

Dar efectul de „mitochondria uncoupling”, care ajută foarte mult la slăbire, se poate obține și fără a consuma preoponderent grăsimi. De exemplu, se poate obține consumând oțet din cidru de mere sau făcând băi reci.

Sau, putem avea grijă să includem în dietă și cantități mici de alimente care conțin MCT (medium chain triglyceredes). Știți care aliment are multe resurse de MCT? Brânza de oaie. Sau de capră, după preferința fiecăruia.

Brânza și secretele longevității

Într-un foarte apreciat podcast, expertul alimentar Dave Asprey și dr. Steven Gundry susțin că 30% dintre caloriile din laptele de capră și oaie sunt MCT, adică acele grăsimi care ne pot ajuta să slăbim.

Chiar cercetările arată că grăsimile MCT au fost descoperite pentru prima oară în laptele de capră.

Conform dr. Steven Gundry, consumul de brânzeturi de capră și oaie reprezintă secretul longevității unor popoare din Blue Zones, adică acele regiuni în care trăiesc cele mai multe persoane centenare. De exemplu, în Sardinia, cei mai vârstinici oameni sunt fix cei care trăiesc la munte, acolo unde consumul de brânză de oaie este aproape o religie. La fel se întâmplă și într-o anumită zonă din Costa Rica, ambele zone având în comun consumul ridicat de brânzeturi de capră și oaie.

În plus, nu trebuie uitat că laptele de oaie și capră conțin C15:0 și C17:0, care sunt printre puținii acizi grași asociați cu prevenția bolilor cardiovasculare și a sănătății pe termen lung.