Raed Arafat, despre posibilitatea ca în preajma Paștelui să se introducă un lockdown: ”Nu dorește nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă”

Publicat: 14 03. 2021, 10:42
Actualizat: 14 03. 2021, 10:50
Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre posibilitatea ca în preajma Paștelui să se introducă un lockdown. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență nu a fost foarte clar, precizând că totul depinde de creșterea numărului de noi cazuri, însă autoritățile fac tot ce este posibil să împiedice un nouă limitare a activitatiilor. Aradat nu s-a pronunțat în privința activităților religioase organizate cu ocazia Paștelui.

Tendința este de creștere, nu mai este de platou, nici de scădere”

Despre posibilitatea că rata de incidența să crească în continuare, Raed Arafat a spus:

„Sunt zone cu creșteri mai mari decât altele, dar măsurile, oricât de exagerate par, sunt menite să încerce să oprească răspândirea. Să nu uităm că avem măsuri importante de carantinare zonală pe 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, am ajuns la un număr semnificativ de localități. Tendința este de creștere, nu mai este de platou, nici de scădere”, a spus Arafat la Digi24.

Nu dorește nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă

Raed Arafat a spus că speră ca românii să nu se întoarcă la situația de anul trecut, în preajma Paștelui:

„Sperăm că nu. Nu mă pronunț aici, o parte din atacuri au fost foarte tendențioase. Nu dorește nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă. Clar este că e devreme de spus care va fi situația, noi sperăm să fie controlabilă. Încă mai este de așteptat”.

Despre posibilitatea ca  în următoarele două săptămâni, cazurile noi de infectare cu Covid să ajungă la 10.000 de infectări pe zi, Arafat a spus:

„Nu pot exclude nimic, nu sunt clarvăzător. Ajungem la 7.000 – 8.000, e posibil că această creștere să continue, dar măsurile sunt menite să încetinească această creștere”.

În 2021, Paștele ortodox va fi sărbătorit în data de 2 mai, când va fi o minivacanță de patru zile. Paștele catolic va fi în 4 aprilie.

Paștele ortodox și cel catolic s-au sărbătorit anul trecut la o săptămână distanță, iar în acest an decalajul este mai mare.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină.