Rar vezi așa aer în București. Aplicațiile de mediu arată că în Capitală se respiră ca la Sinaia / FOTO

Publicat: 03 05. 2021, 11:58
Actualizat: 03 05. 2021, 12:13

Calitatea aerului din București este luni una foarte bună. Asta arată senzorii de monitorizare de mediu de la Airly. Lipsa traficului din zilele de sărbătoare, dar și controalele Gărzii de Mediu și-au spus cuvântul.

O plimbare prin București în aceste zile de sărbătoare este binevenită, mai ales că luni avem un aer foarte bun în Capitală.

Senzorii sistemului de monitorizare a calității aerului Ailry arată că „aerul este foare curat” în București, fiind pe verde intens, la fel ca la ….Sinaia.

Luni este a doua zi de Paște, iar foarte mulți locuitori ai Capitalei sunt plecați din oraș, traficul fiind unul foarte scăzut.

Garda de Mediu le-a declarat „război” celor care ard cabluri

Un alt factor foarte important al schimbării calității aerului din ultima perioadă este generat de controlele foarte dese ale Gărzii de Mediu în localitățile de lângă București, unde, deobicei se ard foarte multe cabluri și reziduri.

Noul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, le-a declarat un adevărat „război” celor care poluează prin arderi, cum sunt, de exmplu, locuitorii din Vidra.

Octavian Berceanu: „Muncesc zilnic ca si cum ar fi ultima zi la Garda de Mediu!”

Acțiunile lui Berceanu dau rezultate foarte bune.

Muncesc zilnic ca si cum ar fi ultima zi la Garda de Mediu! Orice lucru mic sau mare pe care îl putem face împreună pentru un aer mai curat, o apă mai nepoluată, o viață fără gropi de gunoi și o natura care pe care s-o păstrăm intacta, e binevenit”, susține Octavian Berceanu

„Singuri e imposibil, împreună e singura șansă, zic!

Atunci când vedeți aspecte de mediu neplăcute și care pot fi corectate, evitate sau sancționate de catre GNM, contactati-ma, trimiteți sesizari pe gardamediu@gnm.ro sau sunați la 112 dacă necesita interventia pompierilor sau a politiei.

Hai ca se poate, fara frica si prejudecăți.

Sunt un om ca oricare dintre voi, uneori poate greșesc, dar întotdeauna muncesc ca sa strâng o echipa puternica care sa va reprezinte”, preciza Octavian Berceanu în urmă cu câteva zile.

Poluarea din Capitală este o problemă constantă a orașului, și nu de puține ori valorile toxice ale aerului au depășit limitele.

Ministrul Mediului : „Situația din Capitală este una extrem de specială”

Ultimul mare episod de poluare masivă a avut loc în luna decembrie.

Situația din Capitală este una extrem de specială: aici, în mai toate cazurile de depășiri înregistrate, vorbim despre un cumul de factori de poluare care, pe fondul unor condiții meteo care nu permit dispersia poluanților, se resimte imediat la stațiile de monitorizare a calității aerului și la rețelele independente de senzori. În același timp, iarna adaugă la acest cumul de factori, în care traficul este sursa principală, și încălzirea rezidențială, care are un aport serios în creșterile concentrațiilor pe care le monitorizăm.

Le-am cerut colegilor care se ocupă de revizuirea planului de intervenție ca în astfel de situații, pentru orice depășire, fie ea orară sau zilnică, să fie avertizat poluatorul prin dispeceratul din cadrul ministerului care funcționează 24 de ore din 24. Pentru a reduce numărul de zile sau de intervale orare cu concentrații depășite, sistemul de monitorizare și avertizare a celor responsabili de poluare trebuie să funcționeze prompt și eficient – conform legii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor constată episoadele de poluare și are datoria să ceară măsuri imediate din partea instituțiilor care gestionează potențialele surse de poluare: de la trafic până la activitatea industrială dintr-un oraș”, spunea ministrul mediului Barna Tánczos în decembrie 2020.