Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: “E posibil să ajungem la 10.000 de cazuri pe zi!” De ce asistăm la o nouă explozie de infectări

Publicat: 17 03. 2021, 16:53
Actualizat: 17 03. 2021, 17:01
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: “E posibil să ajungem la 10.000 de cazuri pe zi!” De ce asistăm la o nouă explozie de infectări

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și consilier onorific al secretarului de stat din MS, Andreea Moldovan, susține că România ar urma să înregistreze, din nou, 10.000 de infectări cu COVID-19 în fiecare zi dacă lucrurile nu se vor schimba.

Răzvan Cherecheș este îngrijorat de explozia de cazuri noi de COVID-19 din ultimele trei săptămâni și nu exclude posibilitatea ca, în zilele următoare, secțiile ATI din țară să nu mai aibă niciun loc disponibil.

Dacă lucrurile se mențin ca și acum, dacă nu se schimbă nimic, e posibil să ajungem la 10.000 cazuri pe zi. Secțiile de terapie intensivă se vor umple toate, sigur, asta nu e nicio îndoială”, a spus Răzvan Cherecheș, potrivit republica.ro.

Cum explică Răzvan Cherecheș explozia de infectări cu COVID-19. “Măsurile nu mai sunt aplicate corespunzător”

Consilierul onorific al Andreei Moldovan subliniază că România a ajuns, din nou, sufocată de cazurile noi de COVID-19 din cauza faptului că măsurile sanitare de protecție și de distanțare socială nu au mai fost respectate și aplicate corespunzător.

Suntem în valul 3, care are de-a face cu tulpinile noi, semnificativ mai infecțioase, cu faptul că deși avem măsuri de protecție care sunt bune, eficiente, ele nu sunt aplicate corespunzător. Aici e de fapt problema – că nu se mai poartă mască cu strictețe, nu se dau amenzi, nu verifică nimeni dacă oamenii își poartă masca corespunzător sau cu nasul pe afară, petrecerile private nu sunt limitate de către autoritățile locale, terasele deschise, de fapt închise cu ecrane transparente”, a mai spus expertul în sănătate publică.

“Măsura cu limitarea mișcării după ora 22 e bună”

Măsura cu limitarea mișcării după ora 22 e o măsură bună, sigur, e un compromis, contribuie un pic la modificarea ratei de transmitere, dacă era o oră și mai repede era și mai bine, dar pe de altă parte dacă ar fi fost ora 20 sau 18, cum este în Franța, ar fi impactat masiv viața socială și mediul economic”, a mai spus Răzvan Cherecheș.