Reclamații uluitoare trimise la Inspecția Muncii de angajații care lucrează de acasă. Peste 3000 de fime au fost deja verificate de inspectorii ITM (EXCLUSIV)

Publicat: 23 12. 2020, 17:24
Actualizat: 23 12. 2020, 17:34
Inspectorii de la Protecția Muncii au verificat peste 3000 de firme cu salariați care muncesc de acasă/Sursa/Facebook

Tot mai mulți angajați care lucrează de acasă din cauza pandemiei de COVID-19 au început să trimită memorii la Inspecția Muncii în care invocă o listă întreagă de nemulțumiri. Cele mai numeroase se referă la plata chiriei, a întreținerii sau achitarea de către angajatori a facturilor lunare la utilități.

Odată cu decretarea stării de urgență, peste 50.000 de salariați au început să lucreze de acasă. La nouă luni de atunci, la Inspecția Muncii au început să ajungă din ce în ce mai multe mailuri care conțin liste întregi de nemulțimiri venite din partea angajaților, care cer ca societățile la care lucrează să facă obiectul unor controale.

Potrivit unor surse Gândul.ro, telemunca și munca la domiciliu au schimbat radical pretențiile angajaților. Pentru că acestea nu au fost satisfăcute de angajatori, unii dintre acești angajați au trimis memorii la Inspecția Muncii, pentru ca patronii ori administratorii să fie trași la răspundere.

Sursele citate au declarat, pentru Gândul.ro, că cei mai mulți au reclamat diminuarea salariilor. Totuși, angajații care cerut intervenția inspectorilor de la Protecția Muncii au mai spus că vor să li se achite contravaloarea chiriei. În plus, oamenii au mai solicitat și ca firmele la care muncesc să le plătească și apa caldă, gazele cablul și internetul.

Angajații trimit la ITM în jur de 50.000 de petiții pe an

Conform datelor oficiale, anual, la nivel național, sunt înregistrate și soluționate de Inspecția Muncii aproximativ 50.000 de petiții. Din numărul total al acestora, cele mai multe reprezintă reclamații legate eventuale disfuncționalități în relația cu angajatorii. Aceste petiții sunt verificate, punctual, de inspectorii de muncă, prin controale inopinate la angajatorii reclamați.

Formele de muncă se schimbă și având în vedere cerințele angajaților, trebuie schimbate și clauzele din contractele de muncă. Inspecția Muncii a avut, recent, o amplă acțiune care s-a intitulat Campania națională pentru „verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu și telemunca”, a declarat, pentru Gândul.ro, șeful Inspecției Muncii, dr. inginer Dantes Nicolae Bratu.

În timpul acestei campanii au fost verificați peste 3.000 de angajatori cu peste 50 de salariați. În urma verificărilor, inspectorii au dat 550 de sancțiuni, dintre care 155 au fost amenzi iar 395 au fost avertismente.

Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la peste 1,3 milioane de lei, dintre care 920.000 de lei au reprezentat amenzile pentru munca nedeclarată.