Refugiații ucraineni din staţiunile de pe litoralul bulgăresc, evacuați din hoteluri odată cu începerea sezonului estival

Publicat: 03 06. 2022, 20:45
Actualizat: 03 06. 2022, 20:51
Sursa: Profimedia/ Caracter ilustrativ

Autoritățile de la Sofia i-au evacuat pe refugiații ucraineni din staţiunile de lux de pe litoralul bulgăresc. Mai mulţi oficiali , în frunte cu premierul bulgar Kiril Petkov, au deplâns „luxul” pe care l-au oferit ucrainenilor și au redus în grabă schema de relocare pentru mulți dintre refugiați.

În urmă cu o lună, Bulgaria anunțase că încetează să le mai dea bani hotelurilor de pe litoral care cazau turişti ucraineni, deoarece deschiderea sezonului turistic se apropia pe coasta Mării Negre.

Astfel, aproximativ 60.000 de ucraineni au fost nevoiţi să plece din hotelurile de lux, până pe 1 iunie, cazarea lor fiind plătită de stat.

„Statul bulgar nu mai poate continua să susțină o ședere atât de luxoasă în Bulgaria. Trei luni am oferit un sprijin fără precedent în unele dintre cele mai bune hoteluri din Bulgaria. Acum intrăm într-un cadru ceva mai normal, în ciuda faptului că sunt refugiați. Statul bulgar nu poate continua să susțină la nesfârșit un astfel de sejur de lux în Bulgaria şi intrăm într-o realitate care este mai aproape de ceea ce se așteaptă pentru refugiaț”, a declarat Petkov, citat de observatornews.ro.

Mai mulți înalți oficiali, îngrijoraţi că nu sunt multe locuri libere în spațiile de cazare alternative, i-au acuzat pe refugiații ucraineni că nu s-au înregistrat sau că nu au vrut să plece cu autobuzele și trenurile programate să-i ducă în altă parte.

La rândul lor, refugiaţii şi voluntarii se apără şi dau vina pe autorităţi care nu au transmis la timp şi corect planurile de relocare are ucrainenilor.

Oficialii bulgari îi acuză pe refugiații ucraineni că nu spun ce urmează să facă

Vicepremierul Kalina Konstantinova acuză faptul că puțini refugiați s-au prezentat, săptămâna trecută, pentru a urca în autobuzele și trenurile organizate de guvern pentru a-i duce de la hoteluri la alte facilități, iar mulți dintre ei nu au informat autoritățile unde vor să stea sau dacă folosesc transportul gratuit.

Astfel, doar refugiații ucraineni „care nu au avut unde să meargă, după 31 mai”, au fost cazați în „centre tampon” din Elhovo, la aproximativ 100 de kilometri de coastă, și Sarafovo, lângă aeroportul Burgas. Restul trebuie să se descurce singuri, spun autoritățile bulgare.

Aproape 300.000 de ucraineni au intrat în Bulgaria, de când tancurile și trupele rusești au intrat în Ucraina pe 24 februarie.

Aproximativ 100.000 dintre ei au primit adăpost și protecție temporară, majoritatea celorlalți și-au continuat drumul către destinații mai bogate din UE, Bulgaria fiind cea mai săracă țară din Uniunea Europeană,

Hotelurile bulgărești care au cazut ucraineni au primit de la guvern 40 de leva pe zi (22 de dolari) pentru fiecare refugiat, dar ministrul Turismului, Hristo Prodanov, avertizat – la sfârșitul lunii aprilie – că Bulgaria a „găzduit și îngrijit” refugiați pentru o perioadă suficient de lungă.

„Acum trebuie să intre pe piața muncii, să găsească locuințe, să plătească chirie și să trăiască ca toți ceilalți”, spunea el.

La începutul lunii mai, oficialii bulgari declarau că vor înceta rambursările către hoteluri și vor reloca refugiații, la sfârșitul lunii.

Președintele Agenției de Stat pentru Refugiați, Mariana Tosheva, a recunoscut că în hotelurile din Bulgaria erau cazați 63.000 de refugiați ucraineni și că existau doar 33.000 de locuri libere în centrele și taberele de la stat.

Ea a sugerat că diferența de 30.000 de persoane „se va reduce foarte mult”, deoarece ucrainenii care „au spus că vor să părăsească țara” au plecat sau au găsit alternative, inclusiv cazare la rude sau cunoștințe.

De altfel, guvernul bulgar a sugerat scăderea sumelor oferite hotelierilor, la 15 leva pe zi, proprietarii de hoteluri s-au revoltat.

Crucea Roșie Bulgară a anunțat că, până săptămâna trecută, mai mulți ucraineni părăseau țara decât soseau, o fiind premieră de când a început invazia Rusiei, în urmă cu trei luni.

Tot săptămâna trecută, unii refugiați ucraineni au declarat presei bulgare că se simt obligați să se întoarcă în Ucraina, deși războiul s-a intensificat în est și se tem pentru viața lor.

Ucrainenii din Bulgaria pleacă până la București cu trenul

Ucrainenii care au decis să părăsească Bulgaria călătoresc cu trenul la București, pentru că biletele sunt încă gratuite în România și din România în Bulgaria, scrie Novinite.

Majoritatea călătorilor din trenul spre București sunt ucraineni, iar unii dintre ei au plecat pentru că au fost nevoiți să părăsească stațiunile de pe litoral și au decis să plece acasă sau în alte țări europene.