VIDEO De câți bani are nevoie lunar un student (REPORTAJ)

Publicat: 14 10. 2022, 19:00
Actualizat: 14 10. 2022, 19:19

This browser does not support the video element.

Viața de student devine tot mai costisitoare. Nu că nu ar fi fost și până acum, însă, în funcție de nevoile fiecăruia, banii primiți de la părinți par să nu mai ajungă de la o lună la alta. La un calcul simplu, ca să fii student în ziua de astăzi ai nevoie o sumă care bate salariul minim pe economie, adică peste 1.500 de lei.

Un loc la cămin costă între 170 de lei și 430 de lei pe lună, în timp ce unul la un cămin privat se apropie de 1.000 lei. Costurile pentru o chirie sunt mult mai mari, la care mai adăugăm transportul, mâncarea și taxele plătite pentru un an de facultate pentru cei care nu au intrat pe locurile de la buget.

“Eu stau la cămin și dau în jur de 300 de lei taxa de cămin, plus taxa de facultate care este 3.760 lei. (…) Dacă mă mai dus și acasă, cu puțin noroc, pe mâncare dau vreo 1.000 lei pe lună”, spune o studentă.

Mai mult, aceasta spune că anul trecut s-a încadrat în bugetul impus de părinți, însă acum simte nevoia de ceva mai mult.

“Am luat în calcul să mă și angajez doar că sunt anul 3 și trebuie să dau licența și îmi este frică să nu ajung restantă sau să nu fiu nevoită să repet anul”, a adăugat studenta.

“Lunar cred că se duc în vreo 1.500 – 2000 lei”, spune Vlad, un alt student care stă la cămin.

Prodecanul Facultăți de Jurnalism și Științele Comunicării, Dan Podaru, spune că taxele diferă în funcție de cămin și de situația în care se află studentul: la buget sau la taxă.

“În acest an, în cele două tururi de repartizare ale locurilor în cămine, am avut cu aproximație 150 de locuri în primul tur și în cel de-al doilea tur în jur de 25 de locuri, deci Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a beneficiat de circa 175 de locuri pentru studenți în cămine, în acest an”, a susținut lectorul Univ. Dr. Dan Podaru, prodecan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Edi, în schimb, a ales să stea la un cămin privat. Costurile sunt ceva mai mari și apelează doar la ajutorul părinților. Este student la Arhitectură și cei mai muți bani sunt dați pe materialele pentru facultate.

“Am nevoie cam de 2.500 de lei pentru un trai decent (…) Clar am nevoie și de ajutorul părinților. Nu aș reuși singur pentru că fiind la arhitectură, nu aș avea timp să îmi iau un al doilea job”, spune Edi, student la Facultatea de Arhitectură.

Cheltuielile sunt mult mai mari atunci când vorbim despre cei care au ales să stea cu chirie, în funcție de zona aleasă și de preferințe.

“Eu stau fix lângă Intercontinental, dau în jur de 450 de euro, 500 cu tot cu cheltuieli (…) Stau singură. Am parte de ajutorul părinților până termin facultatea”, spune o altă studentă.

Aceasta susține că săptămânal dă pe mâncare aproximatv 300 de lei.

“Asta pentru că îmi gătesc singură și te mai duci la supermarket, mai iei ceva, mai faci. Dacă ar fi să mănânc la cantină sau așa cred că ar fi mult mai ieftin pentru un student la cantină, cantinele noastre sunt foarte ieftine”, spune ea.

O variantă mai bună ar fi ca studenții să își împartă chiria cu încă o persoană. Este și cazul Dariei care stă împreună cu prietenul ei, într-o garsonieră.

“În primul rând, chiria la o garsonieră este undeva la 1.400 lei. Eu stau cu prietenul meu, deci este ok că împărțim la doi (…) Pe mâncare dăm foarte mult, mai ales că avem pauze foarte mari între cursuri, undeva la două ore, ceva în gen și îți dai seama că durează foarte mult să ajungi acasă și să te întorci și înapoi, așa că rămâi prin jur și mănânci un fastfood, bei o cafea sau chestii de genul”, spune Daria, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.

Rareș este student la master și mai și lucrează. Cu toate acestea, părinții îl mai ajută cu o sumă de bani lunar.

“Stau în Timpuri Noi și dau 400 de euro, dar stau cu încă cineva, împărțim la doi și na, eu fiind la master am și muncă acum deci e accesibil (…) La momentul actual îmi mai dau și părinții, îmi mai dau 1.000 de lei, mai am salariul la 8 ore și mă descurc”, spune Rareș.

Puțini sunt cei care reușesc să își strângă și niște bani să îi pună deoparte. Tocmai de aceea, mulți se gândesc să treacă cu bine de primul semestru și să își caute un job part-time, astfel încât să nu mai fie nevoiți să stea doar din banii părinților.