Restaurantele și teatrele din Cluj-Napoca se închid, după patru zile de la redeschidere. La cât a ajuns rata de infectare

Publicat: 12 02. 2021, 19:55
Sursa foto - ilustrativ: Shutterstock

Restaurantele și teatrele din Cluj-Napoca se închid din nou, după patru zile de la deschidere, după rata de infectare a depășit iar 3 la mia de locuitori. Măsura, care a fost adoptată vineri, intră în vigoare duminică, 14 februarie, chiar de Valentine’s Day (Ziua Îndrăgostiților).

Astfel, activitatea în restaurante, cafenele în interior, cinematografe, instituții de spectacole este interzisă, la fel și spectacole de tip drive-in, potrivit Mediafax.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor pensiunilor este permisă doar pentru persoanele cazate și nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Măsura a fost luată după ce rata de infectare în Cluj-Napoca a ajuns la 3,49 la mia de locuitori, potrivit sursei citate.

Dar, pe lângă Cluj-Napoca, mai sunt și alte localități în județul Cluj care intră în scenariul roșu, între care Sânmartin, cu o rată de infectare de 10,78, Valea Ierii cu 8,26, dar și Baciu cu 3,73.

„Afacere” de pandemie: Cum au fost prinși doi bărbați care vindeau rezultate negative la testul COVID-19 / Cât costa o adeverință falsă

„Afacerea” din plină pandemie pe care au dezvoltat-o doi bărbați punea în pericol mii de oameni – aceștia vindeau persoanelor care voiau să călătorească în UE adeverințe care atestau rezultate negative la testele COVID-19 de tip PCR.

Polițiștii din cadrul Inspectoraului Județean de Poliție Maramureș au început să destructureze o rețea infracțională bănuită de falsificarea și distribuirea unor certificate medicale false, care atestă un rezultat negativ la testarea COVID-19. Astfel, au fost prinși doi bărbați când încercau să părăsească țara.

Bărbații, prinși în timp ce încercau să părăsească țara

„În cursul lunii ianuarie, ca urmare a exploatării unor date de interes operativ, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Baia Mare, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, mai multe persoane care călătoresc în Uniunea Europeană își procură adeverințe false, care atestă că au efectuat teste COVID (PCR), al cărui rezultat este negativ. Din cercetările efectuate până în prezent s-a stabilit că gruparea punea la dispoziția cetățenilor care călătoresc în Uniunea Europeană adeverințe false de testare Covid, contra sumei de aproximativ 200 de lei”, potrivit IPJ Maramureș.

Țara care recomandă o singură doză de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele care s-au vindecat de boală

Autoritățile din Franța au recomandat vineri, 12 februarie, ca persoanele care s-au vindecat de COVID-19 să primească o singură doză de vaccin, devenind astfel prima țară care face o astfel de recomandare.

Toate cele trei vaccinuri COVID-19 aprobate pentru utilizare în Uniunea Europeană sunt administrate în două doze, la câteva săptămâni una față de cealaltă.

Acest lucru se datorează faptului că studiile clinice au arătat că imunitatea împotriva bolii a fost semnificativ mai mare după ce persoanele au primit două doze, relatează france24.com.