România cere din străinătate medicamente anti-COVID și concentratoare de oxigen. Hotărârea CNSU privind solicitarea de asistență internațională

Publicat: 05 10. 2021, 15:45
Actualizat: 05 10. 2021, 15:50
Sursa foto: Spitalul „Sf.Pantelimon” / Ro-Vaccinare

România va achiziționa de pe plan internațional 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, un medicament folosit în cazul pacienților cu forme grave de COVID-19, dar și concentratoare de oxigen. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis o hotărâre prin care a aprobat solicitarea de asistență internațională pentru aceste achiziții. Hotărîrea vine în ziua în care România a înregistrat 15.037  de noi cazuri COVID-19, cel mai mare număr de îmbolnăviri în 24 de ore de la începutul pandemiei. 

Tocilizumabum este un inhibitor de citokine care acționează asupra uneia sau mai multora dintre proteinele produse de organism în lupta cu virusul SARS-CoV-2, împiedicând astfel apariția furtunii de citokine care agravează starea de sănătate a bolnavului, potrivit CSID.ro.

„Având în vedere solicitarea Ministerului Sănătății nr. 1321/05.10.2021 în care este prezentată situația existentă la nivelul unităților sanitare publice care se confruntă cu nevoia acută de asigurare a medicației necesare pentru tratarea pacienților cu forme critice și severe de COVID-19 și în special a imunomodulatorului Tocilizumabum, precum și posibilitățile limitate de livrare a acestui medicament de către furnizorul autorizat la nivelul României (…) Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în achiziționarea a 12700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum”, se arată în Hotărârea CNSU.

Pe baza ofertelor primite, Ministerul Sănătății va întreprinde demersurile necesare pentru încheierea contractelor și achiziționarea în cel mai scurt timp posibil a cantităților necesare de Tocilizumabum, se arată în Hotărârea 78 din 05.10.2021.

România solicită din străinătate concentratoare de oxigen

Prin aceeași hotărâre se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în concentratoare de oxigen.

Potrivit documentului citat,concentratoarele oferite în cadrul mecanismului vor fi preluate de Departamentul pentru Situații de Urgență în vederea distribuirii către unitățile sanitare unde este identificată nevoia.

„Remedierea eventualelor daune sau defecțiuni ale concentratoarelor oferite în cadrul solicitării de asistență internațională va fi realizată de către unitățile sanitare beneficiare”, se mai arată în document.

În România nu mai există niciun loc liber în secțiile ATI pentru bolnavii COVID-19, marți, în ziua în care autoritățile sanitare au raportat un număr-record de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2, de peste 15.000 de cazuri identificate în doar 24 de ore.

Un număr de 15.037  noi cazuri COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul total al infectărior ajungând în România, marți, la 1.289.156 de cazuri. În ultima zi au fost înregistrate 252 de decese, în timp ce 1.480 de pacienți sunt internați la ATI. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.554  de teste RT-PCR și 51.184 teste rapide antigenice.