România, țara cu cea mai SCUMPĂ mâncare din Uniunea Europeană. În schimb ne permitem mai mult alcool

Publicat: 22 06. 2023, 08:47
Sursa foto: Profimedia Images

Deși puterea de cumpărare a unui român este considerabil mai mică decât media europeană, țara noastră se poate „lăuda” cu faptul că care cele mai mari prețuri la anumite alimente de bază din toată Uniunea Europeană, potrivit unui raport recent publicat de Oficiul European de Statistică.

Potrivit studiului, România are cele mai scumpe prețuri la alimente precum uleiul, untul și margarina, care sunt cu 9% mai scumpe față de media UE. De asemenea, ouăle, laptele și brânzeturile sunt cu 20% mai scumpe în România.

Spre exemplu, prețurile brânzei de burduf au atins niveluri înalte, ajungând chiar și la 120 de lei/kg, însă nu doar brânza de burduf de oaie a devenit exagerat de scumpă, ci și brânza de burduf în coajă, care ajunge la 100 de lei per kilogram. Telemeaua de oaie și capră s-a alăturat trendului, cu prețuri cuprinse între 45 și 60 de lei pe kilogram.

Chiar și telemeaua de vacă, care era considerată mai accesibilă, nu mai este la îndemâna tuturor. În București, cel mai ieftin kilogram de telemea de vacă se vinde cu 35 de lei. Dacă adăugăm câteva roșii la această achiziție, costul total se apropie de prețul unei mese într-un restaurant.

Produsele la care România „câștigă” în fața Uniunii Europene

În schimb, există și alimente la care România înregistrează cele mai mici prețuri. Carnea, pastele, pâinea, legumele, fructele și băuturile non-alcoolice se numără printre acestea. Aceste produse sunt cu 48% mai ieftine în comparație cu media UE.

De asemenea, băuturile non-alcoolice sunt cu 20% mai ieftine, iar băuturile alcoolice cu 10% mai ieftine în România, potrivit Observatornews.

Chiar dacă rata anuală a inflației în România a înregistrat o scădere în luna mai, ajungând la 10,64% față de 11,23% în aprilie 2023, prețurile alimentelor au continuat să crească într-un ritm accelerat.

Scumpiri s-au înregistrat produsele nealimentare și aici vorbim de o creștere de 5,15%, iar prețurile serviciilor au înregistrat o creștere de 11,16%, potrivit datelor INS.