Românii care au trăit în zone poluate, peste 30 de ani, pot ieși mai devreme la pensie. Locuitorii din alte trei orașe au intrat pe lista beneficiarilor

Publicat: 27 07. 2022, 20:27
Actualizat: 27 07. 2022, 20:28
(FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay)

Persoanele care au locuit, timp de peste 30 de ani, în zone poluate pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, conform Legii pensiilor 263/2010, iar parlamentarii au extins, recent, lista localităților poluate.

Ultima modificare a listei localităților poluate în care românii pot ieși mai devreme la pensie a avut loc la sfârșitul lunii mai, fiind cea de-a opta din ultima perioadă, potrivit avocat.net.

Acum, și românii care trăiesc în localitățile Turburea (judeţul Gorj), Borsec (judeţul Harghita) și cei din Grinţieş (judeţul Neamţ) se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme decât restul persoanelor, începând cu data de 28 iulie 2020, din cauza nivelului mare de poluare.

  • În comuna Grințieș se află cel mai mare zăcământ de uraniu din România, ce a fost exploatat până la începutul anilor 2000.
  • În Borsesc, locuitorii au fost expuși pulberilor și noxelor din cauza activității de extracție, preparare și ardere a cărbunelui.
  • În Turburea, o comună recunoscută pentru explorarea și producția de petrol și gaze, se află mai multe sonde de extragere a țițeiului.

Legea nr. 258/2022, publicată cu puțin timp în urmă în Monitorul oficial, adaugă aceste trei localități pe lista celor poluate, astfel că locuitorii și cei din apropierea lor, pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme fără a suferi penalizări. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.