Românii care au speriat Vestul. Au păcălit 26 de conaționali că le vor găsi locuri de muncă în Anglia, dar au ajuns să îi trateze drept sclavi. Cum acționa clanul

Publicat: 13 04. 2022, 09:45
Actualizat: 13 04. 2022, 09:49

26 de muncitori români au fost tratați ca sclavii, chiar de o familie de conaționali, care a ademenit victimele în Anglia, cu promisiunea că vor lucra în construcții și că vor primi gratuit mâncare și cazare.

Victimelor li s-a spus că vor câștiga 50 de lire sterline pe zi, dar au fost înghesuite în mahalalele din estul Londrei conduse de „big boss” Vasile Dragoi, în vârstă de 62 de ani, și familia sa – fără a primi niciun ban, pentru munca prestată, scrie Daily Mail.

Capii grupării le-au luat chiar și actele de identitate ale acestora, iar victimele care au avut curajul să se împotrivească au fost amenințate de Vasile și fiii săi – Ion Dragoi, 26 de ani, Marian Podianu, 44 de ani, și Florinel Dragoi, de 34 de ani.

Pentru a ascunde numărul real de persoane care locuiau în acele case, în timpul inspecțiilor făcute de autoritățile locale, paturile supraetajate au fost ascunse în mansardă, notează sursa citată.

Anchetatorii spun că nu mai puțin de 26 de oameni au fost înghesuiți într-o casă. Procurorul Iam McLoughlin a declarat instanței că Vasile era capul familiei și conducea gruparea infracțională.

„Declarațiile martorilor se referă la el ca la „big boss” (șeful mare- n.red.). Din dovezile strânse reiese că a avut un rol principal în recrutarea de persoane și a aranjat călătorii din România în Marea Britanie”, spune omul legii.

Procurorul a adăugat că familia conducea o întreagă rețea de activități în construcții, cu o singură firmă care a generat profituri de 675.000 de lire sterline între 2016 și 2018.

McLoughlin a continuat: „Puteți vedea că există o creștere uriașă a veniturilor în momentul în care au început să fie implicați în infracțiuni. Acest lucru nu s-a întâmplat ad-hoc. A existat recrutare sistematică de muncitori în România, călătorii aranjate, locuințe pentru victime”.

„Acestea au fost victime, oameni care au fost exploatați pentru bani. I-am văzut, i-am auzit”

Victimele au fost ținute în proprietăți de pe Dickens Road, Forest Gate și pe Ladysmith Avenue și Mitcham Road, în estul Londrei.

În cadrul procesului, judecătorul Michael Hopmeier a spus: „Este o trăsătură agravantă, din punctul meu de vedere, faptul că o făceau propriilor compatrioți. Poate că asta se datorează faptului că este mai ușor pentru că ei cunosc cultura, vorbesc aceeași limbă. În plus, sunt într-o poziție de avantaj pentru că știu cum funcționează lucrurile în Anglia.”

El a continuat: „Acestea au fost victime, oameni care au fost exploatați pentru bani. I-am văzut, i-am auzit. A fost planificat, a fost executat și ar fi continuat dacă nu ar fi fost prinși.”

Românii au fost condamnați pentru faptele lor.