VIDEO | Sclavi pe plantațiile din Italia: Mai mulți muncitori români, exploatați la muncă 12 ore pe zi, pentru 15 euro. Trăiau cu frica de „caporalii” care îi amenințau cu bătaia

VIDEO | Sclavi pe plantațiile din Italia: Mai mulți muncitori români, exploatați la muncă 12 ore pe zi, pentru 15 euro. Trăiau cu frica de „caporalii” care îi amenințau cu bătaia
Sursa foto: www.quicosenza.it
Publicat: 01/04/2022, 08:54

Mai mulți muncitori români au fost exploatați pe plantațiile din Italia. Oamenii erau amenințai de „caporalii” care se aflau în fruntea conducerii firmelor și care îi amenințau cu bătaia dacă nu munceau peste 12 ore pe zi, pe câmp. 

Procurorii italieni au intrat pe fir și au făcut percheziții în provinciile Crotone și Matera, conform quicosenza.it.

În total, șase persoane au ajuns în arest prevenit și alte nouă, în arest la domiciliu. De asemenea, s-a pus sechestru pe 10 firme care activează în sectorul agricol, dintre care patru în provincia Cosenza, cinci în zona Crotone și una în provincia Matera.

De asemenea, oamenii legii din Italia au confiscat cinci mașini, despre care se crede că ar fi folosite de „caporali” pentru a transporta angajații care munceau la negru.

Investigațiile au fost făcute între 2018 și 2021 și în tot acest timp procurorii au strâns plângeri de la angajați, victime nevinovate ale unui sistem bine organizat și structurat.

De altfel, „caporalii” îi amenințau cu bătaia pe angajați, care au fost nevoiți să accepte salarii mai mici față de prețul zonei și variau între 15 la 30 de euro pe zi, pentru peste 12 ore de muncă la câmp.

În cazul în care nu făceau ce li se comanda, erau concediați

În plus, nu au fost garantate măsuri de igienă și siguranță la locul de muncă, iar lucrătorii nu au beneficiat de protecție sau asistență.

De altfel, unui muncitor, care a suferit o întinderea musculară la picior după ce a încărcat peste 630 de culăzi cu roșii, i s-ar fi refuzat asistența medicală.

Muncitorii erau în mare parte de naționalitate gambiană, nigeriană și română, precizează sursa citată anterior.

Având în vedere nevoia lor de a munci, caporalii și complicii lor i-au exploatat la muncă pentru salarii de mizerie.

Toți cei arestați au fost duși la închisoarea italiană Castrovillari.

Citește și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult