Românii care se pot PENSIONA cu 5 ani mai devreme. Care este condiția ca să nu fie penalizați

Publicat: 08 01. 2024, 16:19
Actualizat: 08 01. 2024, 16:25
FOTO - Caracter ilustrativ

Unii angajați se pot pensiona mai devreme cu 5 ani, fără riscul de a fi penalizați, iar ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat care este condiția.

Aceștia trebuie să fi contribuit la asigurările sociale timp de 40 de ani, iar bărbații se pot retrage din activitate la 60 de ani, dacă îndeplinesc acest criteriu.

„Noua lege a pensiilor vine cu reducerea vârstei de pensionare pentru femei. Pentru fiecare copil născut şi crescut, eu ca mamă beneficiez de reducere la vârsta de pensionare cu şase luni, doi copii cu un an, şi aşa mai departe până la şapte copii. În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani. Este important ca românii să ştie că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare.

La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri. Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceşte mai mult, puncte asimilate pentru studii şi încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, potrivit romaniatv.net.

Anul acesta, pensiile vor fi majorate de două ori: o dată la 1 ianuarie cu 13,8% și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare.

În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, dar vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024.