Rujeola UCIDE tot mai mulți români! Medicii se tem de ce este mai rău

Publicat: 18 04. 2024, 12:01
Actualizat: 18 04. 2024, 12:01
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Ministerul Sănătății a anunțat epidemie de rujeolă în România la începutul lunii decembrie a anului trecut. De atunci și până în prezent. numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut mereu, iar Săptămâna trecută a fost înregistrat un record: 949 de cazuri.

Tot săptămâna trecută un bărbat în vârstă de 41 de ani, nevaccinat, cu comorbidități și care a luat boala de la fiul său, a decedat. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 – 14 aprilie 2024 s-au confirmat 12.346 de cazuri de rujeolă și 13 decese.

Din păcate, tot mai puțin români aleg să se vaccineze sau să își vaccineze copiii, iar boala este extrem de contagioasă. Este mult mai contagioasă decât gripa sau decât COVID-19. ”Are o contagiozitate de 95%. Practic, asta înseamnă că 9 din 10 persoane care intră în contact cu virusul se îmbolnăvesc. Este cea mai rapidă cale de transmitere și cea mai greu de ținut sub control. Secundar, indirect se poate transmite și prin obiecte contaminate, dar virusul are o rezistență destul de scăzută în mediul exterior“, a precizat dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie.

Ce complicații poate avea rujeola

Din nefericire, complicațiile rujeolei pot fi destul de grave. Unul din 10 copii cu rujeolă face otită și diaree, unul din 20 de copii face pneumonie, cea mai frecventă cauza de deces în rândul celor mici. Mai mult, unul din 1.000 de copii cu rujeolă dezvoltă encefalită, care determină convulsii și poate duce la surzenie sau retard mintal. La 1.000 de copii cu rujeolă, se înregistrează unul, două decese. La femeile însărcinate, rujeola poate provoca naștere prematură sau nașterea unui copil cu greutate mică.