Rezultatele de laborator au fost de-a dreptul șocante. În București se vând alimente care au peste 2.300 de enterobacterii per gram. De asemenea, la punctele de vânzare oamenii dau frecvent peste mizerie foarte mare.
Mai mult decât atât, brânza de oaie din Sibiu, care se vinde în piețele din țara noastră, este făcută adesea din ”prafuri”. Totodată, unele sortimente sunt realizate din lapte adus din Ungaria. Mulți producători fac preparate din lapte cu ingrediente false.
Brânza de oaie fără lapte de oaie
„Este o contaminare cu lapte de vacă. Nu este produs în regim tradiţional, artizanal. Atunci când vorbim despre cioban, de producţie tradiţională, numai din lapte de oaie la producătorul, la deţinătorul de oi din Sibiu, nu prea are de unde să se contamineze cu lapte de vacă.
Cel mai grav a fost faptul că am determinat 2.300 de enterobacterii pe gramul de telemea. Asta înseamnă că fie e mizerie foarte mare la vânzare, fie că este mizerie pe întreg lanţul de producţie şi vânzare a acestui produs”, a declarat Alexandru Cîrîc, director general al ICA, notează observatornews.ro.
Pe de altă parte, nutriționistul Anca Hâncu avertizează asupra faptului că oamenii riscă să se infecteze cu E-coli. Virusul poate evolua foarte turbulent și foarte grav ducând la apariția multor simptome. Printre acestea se numără febră, diaree, crampe și dureri abdominale.
Copiii pot ajunge la deshidratare foarte ușor. Comercianții care nu manevrează corespunzător brânza de oaie din Sibiu și au mâinile nespălate pot transmite cumpărătorilor și alte bacterii, cum ar fi Listeria sau Salmonella.