„Semințe, băieți”. În ce oraș din România te întorci în timp și găsești pe stradă celebrele vânzătoare de „bomboane agricole” la pahar

Publicat: 29 06. 2022, 16:09

Comerțul cu semințe la pahar nu a dispărut. Se întâmplă într-un oraș european din România.

La „Hramul Bacăului”, eveniment organizat la kilometrul zero al orașului (26-29 iunie) , pe lângă nelipsiții mici și berea rece, băcăuanii au avut surpriza să se întoarcă în timp, în acele vremuri în care găseai la bâlciuri celebrele vânzătoare de semințe la pahar.

Cristian Ghingheș, viceprimarul Bacăului, rămas fără atribuții după ce i-au fost retrase de primarul Viziteu, nu a ratat ocazia să-l taxeze pe edil spunând că astfel de imagini se puteau vedea doar la bâlciurile de altădată. De cealaltă parte, adminsitrația locală spune că evenimentul este organizat de o firmă privată și este avizat de o comisie specială constituită conform legii.

O fotografie publicată de Ghingheș cu o vânzătoare de semințe la pahar a stârnit multe reacții.

„Asta e poză recentă?!?!? Adică în 2022 se vând semințe la pahar? Vai! Trist și revoltător! Încă o dată mă bucur că am plecat din oraș…Groaznic”, a reacționat Cristina B.

„Bacăul nu e un oraș cu pretenții, dar la cum arată de la un capăt la altul și din orice domeniu ai privi e chiar potrivit bâlciul. Bacăul a ajuns ca o comună, un târg…”, a adăugat și Vali B.

”Din păcate, am involuat ca nație. Mă uitam azi și zilele astea prin Parcul Catderalei și nu-mi venea să cred că ceea ce văd e real. Vânzători de semințe din saci de plastic, vânzători de baloane cu luminițe (25 de lei), „praștii” cu luminițe (15 lei), berea la pahar (7 lei) plus mâncare la prețuri exagerate (5 lei micul, 6 lei suta de grame de cartofi) etc, etc…În afară de prețuri, spectacolele oferite au fost de multe ori penibile, cu soliști care au făcut play-back sau care au cântat foarte slab… Toată imaginea acestui așa zis Hram al Bacăului a fost ridicolă. Dar aștia suntem, nu vrea să evoluăm… Ne-am întors cu 20 de ani înapoi”, a scris și Sergiu S.

Alți băcăuani spun că locația aleasă pentru Hramul Bacăului, Parcul Catedralei, cel mai nou parc realizat și din fonduri europene, a fost decizie neinspirată, după ce în anii trecuți astfel de evenimente au fost organizate într-ul alt parc.

Sunt și băcăuani care nu văd nimic rău să comercializezi semințe la pahar, cum e cazul.

„Lăsați cetățenii orașului Bacău sa se simtă în libertate”

”Lăsați cetățenii orașului Bacău sa se simtă în libertate. Să ia masa unde le place, lăsați producătorii să-și vândă produsele oriunde în oraș. Pe o măsuta, pe o pătură, pe o folie pentru a-și câștiga pâinea cea de toate zilele! În Marea Britanie, zilnic, vezi măsuțe pe străzi …Ce doriți? Ca cetățeanul băcăuan să stea în cușca ? Lăsați libertatea cetățeanului să funcționeze!”, este unul dintre comentarii.

Primarul a răspuns prin intermediul purtătorului de cuvânt al Primăriei Bacău, Constantin Gherasim.

„D-l Cristian Ghingheș, în calitatea de ales local, ar fi trebuit să cunoască legea și modul de aplicare a acesteia. În primul rând, autoritatea locală nu poate interzice organizarea unui eveniment care respectă legislația în vigoare, nici nu poate impune cerințe conform dorințelor unuia sau altuia. În al doilea rând, aceste evenimente publice sunt avizate de o comisie specială, constituită conform Legii nr. 60/1991 și Legii nr. 31/2004, din care fac parte reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliției Municipiului Bacău, Poliției Locale a Municipiului Bacău și Primăria municipiului Bacău”, a precizat Gherasim.

Parcul Catedralei este considerat, pe bună dreptate, cel mai frumos parc din municipiul Bacău și a fost amenajat și cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Este considerat o zonă de promenadă şi de recreere pentru băcăuani, iar Hramul Bacăului este organizat de o firmă privată.