Sfaturi pentru românii care nu mai fac față CREDITELOR. „Nu pot rezista așa. Abia trăim de la o lună la alta”

Publicat: 19 09. 2023, 12:02
Românii sunt „campioni” în UE la plătit dobânzi pentru creditele ipotecare. Sunt chiar și de patru ori mai mari la noi față de alte state - Foto: Profimedia Images

Unii români sunt îngrijorați că nu vor reuși să-și plătească la timp împrumuturile. „Nu știu ce să fac, e foarte greu. Avem și doi copii mici”, spune cineva care încearcă să găsească soluții pentru a face față ratelor ce trebuie plătite la bancă.

Inflația, creșterea prețurilor și, poate, lipsa unui plan bugetar îi fac pe mulți români să intre în panică la gândul că nu își mai pot plăti creditele.

O persoană care are probleme de acest fel a scris pe un grup de Facebook o postare în care cere recomandări pentru a supraviețui din punct de vedere economic.

„Oare ce mă sfătuiți să fac? Am ajuns la imposibilitatea de a mai plăti creditele. Mai am de plătit vreo 20.000 de euro cu rată de 2.950 ron la BRD care în 2025 se termină, și alta 850 Credius până în 2026, ambele de nevoi personale!

Oare ar fi rentabil să vând apartamentul cu două camere care îl am neipotecat și să cumpăr unul cu trei camere cu credit imobiliar pe 20 sau 25 ani!? Nu știu ce să fac, e foarte greu. Avem și doi copii mici. Nu pot rezista așa până la capăt să le ducem, abia trăim de la o lună la alta! Chiar aștept sfaturi utile dacă v-ați confruntat cu așa ceva!”, a scris o persoană care și-a păstrat anonimatul.

„Mie mi se pare halucinant”

Postarea a născut controverse în rândul celor care au văzut-o. Unii se întreabă cum e posibil ca cineva care are probleme financiare să se gândească să mai facă un alt credit/

Mie mi se pare halucinantă postarea și nu cred că e pe bune, sincer…”, a comentat cineva. „Nu cred că am înțeles: acum ești în imposibilitate de plată și te gândești să mai faci încă un credit să treci de la 2 la 3 camere? Iar o nouă astfel de mișcare vine cu alte cheltuieli”, a prevenit-o cineva. „Românul când e la necaz se bagă într-unul și mai mare!”, a întărit altcineva.

Idei și sfaturi

Au fost, însă, și persoane care au venit cu idei și sfaturi.

Cineva l-a sfătuit să își caute un job mai bine plătit și i-a recomandat să nu vândă sub nicio formă apartamentul. „1.Ce te-a adus în acest punct este lipsa disciplinei și utilizării banilor. 2. Ce te poate băga într-o mai mare gaură: alte credite. De ce? Pentru că e clar că nu reușești să ții în frâu cheltuielile. 3. Ce e de făcut? Caută-ți un alt job unde să câștigi mai mult să poți încheia cele două credite care nu au un punct final îndepărtat. Ferește-te de alte datorii. Nu te atinge de bunul care îți oferă stabilitate: casa pe care o ai”, a fost unul dintre primele sfaturi, scrie Adevărul.

Alții au venit cu idei mai concrete. „E o idee bună vânzarea, achitarea creditului și folosirea diferenței pentru avansul unui alt credit imobiliar unde aveți dobânzi mai bune. Eu vă recomand să vedeți dacă puteți contracta un credit cu ipotecă imobiliară ce v-ar putea diminua substanțial rata și să achitați creditele de nevoi personale. Încercați și la băncile mici. Problema e că majoritatea băncilor oferă astfel de credite cu ipotecă pentru achiziții/investiții. Sunt niște hoți. Produsul pe care îl căutați este «credit de nevoi personale/refinanțare garantat cu ipotecă»”, a spus alt internaut.

„Încercați să mergeți la mai multe bănci să faceți o refinanțare: o cumulare a celor două credite într-unul și să le prelungiți durata, cu rată fixă, astfel încât rata să fie mai mică și să vă mai elibereze din presiune. Puteți și varianta cu apartamentul cu 3 camere, dar presupune niște costuri pe care cred că e greu să le suportați acum – cel mai bine puneți pe hârtie să vedeți cifre concrete”, i-a spus altcineva.